MarinaPascual/Pixabay

Nekoliko zdravih prednosti naranče

„Naranče ojačavaju vaše emocionalno tijelo, potiču opće stanje sreće, dobrog života i uspjeha“ – Tae Yun Kim

 

Tko još ne voli uzeti krišku naranče i zasladiti se njome između obroka? Naranče su vrlo popularno voće kod atleta jer je jako jednostavno konzumiraju a daju puno energije. Većina nas će potvrditi da su naranče jedne od najboljih voćaka zbog svojeg osvježavajućeg ukusa, žarke boje i lakoće konzumacije. Za vas smo danas priredili 13 zdravih prednosti koje u naš svakodnevni život nose naranče.

Pomaže u sprječavanju pojave raka  naranče su bogate citrus limunoidima , koji su znanstveno dokazani kao veliki borci sa različitim oblicima raka uključujući rak kože, rak pluća, rak dojke, rak jednjaka i slično.

Sprječava pojavu bubrežnih bolesti

Ako pijete sok od naranče na regularnoj dnevnoj bazi, tada su manje šanse da dobijete bilo kakvu bolest bubrega ili pak pojavu bubrežnih kamenaca. No trebate na umu imati da ne pretjerujete sa konzumacijom soka od naranče. Visoke razine šećera koje se nalaze u soku od naranče mogu uzrokovati truljenje zubi i visoku količinu kiselina koju unesete u tijelo preko ovog soka. I najbolji lijek ne valja u pretjeranim količinama.

Smanjuje rizik od pojave raka jetre

Prema istraživanjima koje su proveli vodeći japanski stručnjaci i znanstvenici konzumiranje mandarina i naranči na regularnoj bazi uvelike smanjuju šanse da dobijete rak jetre. Razlog tomu je što je naranče i mandarina puna vitamina A koji sadrže spojeve karotenoide. Ovi spojevi se uspješno bore sa rakom jetre.

Smanjuje kolesterol

Iz razloga što su naranče prepune topljivih vlakana, one uvelike pomažu u borbi s viškom kilograma. Stoga, znate što vam je činiti, u prehranu morate ubaciti naranče.

Podiže zdravlje srca

Naranče su također pune kalija, elektrolitnih minerala odgovornih za pomaganje održavanja pravilnog rada srca. Kada se u tijelu spusti razina kalija, tada se mogu razviti razne abnormalnosti u ritmu srca. Jedna od tih abnormalnosti je i aritmija srca.

Smanjuje rizik od pojave raznih bolesti

Naranče su pune vitamina C koji štiti naše stanice neutralizirajući slobodne radikale. Slobodni radikali mogu uzrokovati kronične bolesti, kao što su rak i razne bolesti srca.

Uspjeh u borbi sa virusnim infekcijama

Posljednje studije koje su proveli vodeći svjetski stručnjaci u ovom području pokazuju da obilje polifenola u narančama mogu uspješno liječiti, pa čak i spriječiti virusnu infekciju.

Oslobađa zatvor

Naranče su pune dijetnih vlakana koji stimuliraju probavni sustav i oslobađaju zatvor. stoga ako se osjećate nduto ili začepljeno, jedna naranča će pomoći da riješite taj problem

Pomaže u očuvanju dobrog vida

Naranče su bogate karotenoidnim spojevima koji pomažu održavanju dobrog vida.

Regulira visok krvni tlak

Flavonoid hesperidin kojeg možemo pronaći u narančama pomaže regulirati visok krvni tlak, a magnezij kojeg također možemo pronaći u narančama pomaže održavati tu razinu krvnog tlaka.

Štiti kožu

Naranče su pune betakarotena, vrlo moćnog antioksidanta koji štiti stanice od oštećenja te također štiti kožu od napada slobodnih radikala, te uvelike sprječava pojavu prvih znakova starosti

Naranče alkaliziraju tijelo

Iako naranče prije probavljanja sadrže znatne količine kiselina, one sadrže znatne količine alkalnih minerala koji pomažu uravnotežiti tijelo nakon što ih probavimo. Možemo spomenuti da je naranča srodna limunu koji je jedan od voćaka koje sadrže iznimno visoku razinu alkala.

Sadrže „dobre“ ugljikohidrate

Naranče kao i ostalo voće u sebi sadrži jednostavne šećere, no naranča ima glikemijski indeks 40. Sve što ima glikemijski indeks ispod 55 se smatra nisko. To znači da ako ne konzumirate veliki broj naranči istovremeno, neće vam se poremetiti razina šećera u krvi, te neće uzrokovati probleme s inzulinom i u današnjici vrlo velikim problemom dobitka kilograma.

Super hrana puna hranjivih tvari

Naranče imaju toliko puno beneficija da ih stručnjaci sa punim pravom svrstavaju gotovo na svaku listu super hranjivih namirnica i smatra se „super hranom“. Naranče imaju toliko puno hranjivih tvari kao što su vitamin C, Vitamin A, kalcij, kalij i pektin. Naranče također sadrže i nisku razinu loših kalorija, čineći je jednom od najboljih namirnica za početak dijete.

Zanimljive činjenice o narančama:

  • Naranče se smatraju najvećom voćkom citrusa na cijelome svijetu dosad poznato.

  • Brazil proizvodi više naranči nego ostale zemlje svijeta skupa.

  • Otprilike 25 milijardi naranči se uzgoji u Americi svake godine.

  • U 18. Stoljeću pomorci su koristili naranče na brodovima da spriječe širenje skorbuta.

  • U Engleskoj se naranče poklanjanju za Božić.

  • Narančasta boja je dobila ime upravo po narančama.

  • Dvije najpoznatije vrste naranči su velika i crvena naranča

  • Naranča se smatra kao treći najpoznatiji okus odmah nakon čokolade i vanilije.

Komentari