wavebreakmedia ltd/Shutterstock

Naučite svoju djecu koji je pravi smisao božićnih blagdana

U zadnje vrijeme božićni blagdani su izgubili svoj pravi smisao i sve se vrti oko poklona, popisa želja i dekoriranja doma. Ako se ovo događa i u vašem domu, tada je vrijeme da stanete na loptu i naučite vaše dijete koji je pravi smisao božićnih blagdana.

Stručnjaci smatraju da su upravo božićni blagdani pravo vrijeme da vaše dijete razvije karakter i da zna cijeniti ono što je bitno. Pokloni nemaju dugoročni utjecaj na razvoj djeteta, no pomaganjem drugim osobama i učenje o nesebičnosti i brizi za druge može imati veliki utjecaj na njega. Donosimo vam nekoliko  savjeta kako možete svojem dijetetu pokazati koji je pravi smisao Božića i božićnih blagdana.

Blagdani nam prije svega nude priliku da ojačamo obiteljske veze, da se povežemo sa svojom djecom, te da njih povežete s rođacima i prijateljima koje nemaju često priliku vidjeti i da tako stvore lijepe uspomene koje će trajati jako dugo. Pričajte svojoj djeci priče o njihovim precima, kako su se borili kroz život i zadržali svoje "ja". Svaka obitelj ima pregršt zanimljivih ljudi koji mogu biti motivacija i uzor vašem djetetu. Važno je da djeca poznaju djela osoba koja su ostavila velik utisak na vaš život. Djeca će zaboraviti poklone i dekoracije doma, no sjećat će se priča koje ste im pričali.

Vrlo je važno da djeca poznaju povijest i razloge zašto slavimo blagdane, no isto tako i zašto njihovi prijatelji možda slave drugačije blagdane. Čitanje poučne priče o blagdanima može vašem djetetu pomoći u shvaćanju pravog smisla blagdana. Djeci vjerojatno neće biti jasno zašto se posti, zašto se pale svijeće ili zašto se svi raduju i okupljaju i na vama je da djetetu to objasnite.

Djeca su mala i uglavnom ne shvaćaju značaj tradicije, pa bi zato s njima mogli započeti neku novu tradiciju - prilagođenu njima koju će pamtiti cijeloga života. Pokušajte odigrati neku "igru" u kojoj ćete svoje dijete pozvati da na papiriće zapiše sve ono čega se rado sjeća iz ove godine, svega onoga što mu je ostalo u dragom sjećanju. Potaknite i druge članove obitelji da oni učine isto! Kada se svi okupe neka svatko izvači papiriće iz posude i neka se svi zajedno prisjete trenutaka. Možda zvuči dosadno, međutim, tako ćete znati što je svakom od vas bilo bitno u protekloj godini i to ćete pamtiti zauvijek.

Kada se pripremate za blagdane, vrlo je važno da svoje dijete uključite u pripreme, bilo da se radi o kuhanju ili pak umatanju poklona. Stručnjaci napominju da je važno da djeca stvore poveznicu između vrijednosti blagdana i njhovih postupaka. Skupa odaberite poklon za članove obitelji i možete upitati svoje dijete što misli koji će poklon određenog članak obitelji učiniti sretnim. Na ovaj način ćete vaše dijete baciti u razmišljanje, no ne samo to, vaše dijete će se razvijati kroz iskustvo, a ne jer mu vi važete da mora biti dobar. Bitno je da djetetu ubacite "bubicu u uho" i vidjet ćete što će od toga ispasti.

Roditelji su uzor svojoj djeci koji ih prvi uče pravom smislu božićnih blagdana. Dajte primjer svom djetetu tako da napravite neko dobro djelo - bilo da se radi o volontiranju, pomaganju nemoćnima i slično - vaše dijete će upijati i uživati zajedno s vama u tim dobrim djelima, te će vjerojatno nastaviti s time kada odraste. Stručnjaci napominju da su djeca po prirodi jako brižna, te da će im ovo jako dobro doći. Na ovaj ćete način u njih unijeti božićnog duha koji su u vas unijeli vaši roditelji. Istu stvar predložite i vašem djetetu. Predložite im da donira neke svoje igračke siromašnoj djeci. Na ovaj način, oni daju, dobivaju iskustvo i čiste svoju sobu u isto vrijeme. Iskoristite priliku da budete pravi uzor u životu svog djeteta! Pomozite mu da bude bolja osoba kad naraste, usadite mu osjećaj nesebičnosti i brižnosti koji se vrlo lako može izgubiti.

Komentari