Myriams-fotos/Pixabay

Koliko reći svome djetetu nakon afere

Djetetu će biti vrlo teško objasniti što se događa, jer je situacija možda postala toliko kompleksna da bi ju vaše dijete shvatilo u potpunost

Afera i prijevara kao takve u konačnici se odnosi na puno više od tri osobe koje su već umiješane. Ako vi i vaš partner imate djecu, velika je vjerojatnost da će biti vrlo teško objasniti što se događa, jer je situacija možda postala toliko kompleksna da bi ju vaše dijete shvatilo u potpunosti. Bez obzira planirate li sa vašim suprugom riješiti problem oko afere bez da itko zna, te da preko toga prijeđete skupa, u jednom trenutku ćete se zapitati trebate li svom djetetu reći za aferu. No kraj ovog učestalog pitanja postavlja se još jedno dodatno pitanje: koliko informacija trebate dati svome djetetu, te koliko će informacija to dijete moći „probaviti“, jer morate povesti računa na djetetovu dob i koliko je vaše dijete emocionalno jako da podnese te informacije.

Stručnjaci diljem svijeta su proveli vrlo opsežno istraživanje i otkrili kako pristupiti djeci te kako im priopćiti da je postojala afera, te da postoji mogućnost da se obitelj raspada.

Stručnjaci se slažu oko jednog, a to je da se najvažniji faktor u tome koliko reći svojoj djeci o aferi bazira na tome koliko vaše dijete ima godina i koliko je emocionalno jako da shvati o čemu se zapravo radi. Stručnjaci su iznijeli objašnjenje da starija djeca, pogotovo u adolescenskim godinama, mogu u svojoj glavi stvoriti neke svoje ideje zašto su se njihovi roditelji rastali i zašto je jedan roditelj varao drugoga. Također bi bilo puno bolje da djeci u ovim godinama kažete prave razloge prekida ili razvoda umjesto da im lažete. Stručnjaci još napominju da jako velik broj male djece, pa tako i adolescenata mogu razviti mišljenje da su oni na neki način krivi za vaš razvod, tj da su napravili nešto pogrešno.

Ako se ipak odlučite razgovarati sa svojom djecom i reći im sve razloge zbog kojih ste okončali brak, slobodno to napravite, no dobro pripazite kako. Stručnjaci smatraju da nije toliko važno da djeca znaju baš svaki detalj i problem koji je narušio harmoničnu vezu svojih roditelja kakvom svako dijete to smatra. Ako nakon afere se brak ili veza nastave, te ste odlučili oprostiti supružniku što vas je varao, bilo bi dobro da napomenete djeci da postoji neki problem, no isto tako im recite da radite na tome da se taj problem riješi što prije. Vrlo je važno da djeca znaju da se borite za svoj brak, pa čak i ako ne znaju što je te probleme uzrokovalo.

S druge strane, djeca kojoj kažete sve detalje i dobro ih informirate o tome zašto je vaš brak uništen ili zašto se afera dogodila mogu se djelomično osjećati krivima. Stručnjaci napominju da ako se ovo dogodi vrlo je velika vjerojatnost da će djeca misliti da su ona nešto krivo napravila, da nisu bili dobri ili pak da nisu ispunili očekivanja svojih roditelja. Djeci se također može dogoditi da imaju osjećaj da su izgubila kontrolu i da su bespomoćni, te zbog ovih osjećaja ponašanje djece se može početi drastično mijenjati.

Vrlo je važno pomno paziti na reakciju djece i njihovo daljnje ponašanje ako se roditelj odluči da ima kaže za aferu. Reakcija najčešće uroku emocionalne veze i vrlo snažan osjećaj ljutnje sa roditeljem koji je prevario, jer je na neki način uništio ili pak zaprijetio uništenjem (figurativno govoreći) obitelji, koja je djeci sigurna luka kakve god probleme imali i bez toga. Vrlo je važno da djeca shvate da je ljubav roditelja koji je prevario i dalje ista prema njima unatoč svim problemima koje su uzrokovali svom supružniku. Upravo zbog ovog razloga treba se posebno paziti oko ove delikatne teme, i svakako je od velike važnosti da prilikom otkrivanja istine budu prisutni oba roditelja kako bi se situacija koliko toliko ublažila. Kao dodatak ovome, još jedan razlog zašto bi oba roditelja trebala biti prisutna je taj da se ne dogodi da jedan roditelj drugome ne priča iza leđa, da ga ne omalovažava i na taj način pokušava kuiti svu ljubav i pažnju svog djeteta. Nikad nemojte svoj bijes i ljutnju prema svom partneru koji vas je prevario usmjeravati preko djece.

Kako se i vi pokušavate nositi sa „emocionalnom olujom“ ove afere, budite uvjereni da i vaše dijete prolazi kroz isto, ako čak ne i gore od vas. Čak i ako ne kažete svom djetetu da se afera dogodila, vaše dijete će shvatiti da se nešto pomjenilo u kući, da nije sve kako je nekada bilo. Vrlo je važno također da budete upoznati sa ovom poteškoćom i da uspijete svu negativnu energiju i loše osjećaje vašeg djeteta izbaciti iz njega na zdrav način. Kako bi ovo što lakše riješili stručnjaci predlažu slijedeću metodu:

Ova vježba se temelji n tome da djetetu ukažete na postojanje sigurnog i mirnog mjesta. Možete svom djetetu pomoći da mu ukažete da postoji mjesto u njhovom umu koje je vrlo sigurno i mirno za njih u ovoj „emocionalnoj oluji“ koja se dogodila nakon afere. No to mjesto ne mora biti u njegovom umu, to mjesto može biti njega soba ili pak neki zabavni park i slično. No, kao što smo već to napomenuli mjesto može biti i u njegovom umu ili pak izmišljeno mjesto. Najbolji primjer za ta mjesta su mjesta iz crtanih i animiranih filmova koja jako vole gledati i uživati u njima. Kako dolazite do tog mjesta, zamolite vaše dijete da vam to mjesto detaljno opiše. Pripazite na to što oni opažaju prilikom pričanja, koji su zvukovi, mirisi i vidici uključeni. Recite im da vam kažu i kako se osjećaju na tom mjestu, da li su opušteni kada su tamo, dišu li polako i ujednačeno. Nakon što ste sve ovo saznali, zamolite ih da vam u jednoj riječi opišu koji osjećaji najbolje opisuju to mjesto, te što im prvo padne na pamet kada pomisle na to mjesto. Poslije ovog svega, nakon što su vam dočarali sliku njihovog sigurnog mjesta i utočišta, i nakon što su vam opisali to mjesto jednom riječi, pokušajte si to nekako složiti u svom umu. Možete ih zamoliti da sami sebi daju zagljaj, te da prekriže ruke preko prsa i samo sebe potapšaju naizmjenično po svakom ramenu. Ovo možete pokušati nekoliko puta, svaki puta neka dograđuju doživljaje na to mjesto. Kako vaša djeca budu u svom umu „odlazila“ na to mjesto, biti će im lakše, osjećat će se sigurnije, opuštenije i bolje.

Neki stručnjaci također vjeruju da je vrlo važno obavijestiti djecu o patnji i tuzi koju oni upravo proživljaju. Razlog tomu leži u činjenici da i roditelji, isto kao i djeca moju raditi na svome emocionalnom i mentalnom zdravlju kako bi uspjela uspješno prebroditi ovo vrlo teško razdoblje u svome životu. Vrlo često roditelji zapuste svoje emocionalno mentalno zdravlje kako bi se brinula o svojoj djeci nakon afere, no to često ima suprotan učinak. Ako se vi ne možete emocionalno i psihički održavati, vrlo je velika vjerojatnost da nećete moći pomoći ni svome djetetu da mu bude dobro. Ako ste psihički i emocionalno rastrojeni možete svom djetetu dati vrlo neprimjerene informacije i iskaliti ljutnju i ogorčenost preko njih zbog toga što se vama dogodilo. U ovom vremenu je vrlo važno da vi više slušate i izlažete svom djetetu objektivno stanje u vašemu braku ili vezi nakon afere, a to znači ne smijete mu davati neke svoje presude koje, kako smo već prije naveli, su vrlo često protkane sa ljutnjom i ogorčenošću prema vašem suprugu koji vas je prevario.

Još jedna stvar koju većina psihologa, psihijatara i liječnika širom svijeta predlaže uključuje odlazak na terapije. Bilo da se radi o parovima, obitelji ili djeci, vrlo je važno da odete na terapiju ili u obiteljsko savjetovalište. Parovi i obitelji diljem svijeta su rekli da su im ove terapije i savjetovališta bili od životne vrijednosti da nastave živjeti koliko toliko normalno. Vrlo je važno da naučite kako roditelj koji je prevario može kod djece uzrokovati veliku tugu i žalost, što kasnije dovodi do osjećaja da ih je taj roditelj izdao, te da ne postoji niti jedna osoba kojoj mogu vjerovati. Terapija je stvorena tako da pomogne i roditelju i djeci da istraže koji ne najbolji način kako se nositi da problemima koji su ih zadesili.

Vrlo se često dogodi da roditelji smatraju da odlazak na terapiju znači da se ne mogu nositi sa situacijom koja je pred njima ili da nešto nije u redu s njima, no to nije tako. Ponekad je najveći problem zašto ne možete prebroditi novonastalu situaciju upravo zbog toga što ste preblizu žarištu problema. Netko tko ovu situaciju može progledati iz objektivne perspektive i iz malo daljeg gledišta može vam pomoći da uvidite gdje griješite i kako da to popravite. Inače vrlo veliki broj ljudi se i sam uvjerio da je ovo nešto najpametnije što su učinili.

Bez obzira na to da li nastavljate ići dalje sa svojim partnerom ili bez njega, vaša djeca će u svakom trenutku biti najvažnija komponenta vašeg života koja će vas uvijek voljeti. Pobrinite se da vrijeme nakon afere i razvoda braka hrabro proživite puržajući sebi i svom djetetu nadu i puno ljubavi. Ako se vaša djeca osjećaju sigurno i ugodno, i vi ćete se isto tako osjećati nakon nekog vremena.

J.B.

Komentari