krimar/Shutterstock

Kako napraviti hidratantnu kremu

Glavna motivacija zašto uopće izrađivati domaću hidratantnu kremu za vašu kožu neka vam bude to što prilikom izrade ove kreme imate kontrolu nad svim sastojcima koje ćete odlučiti staviti u nju.

Prije nego što se odlučite upustiti u izradu kreme za hidrataciju u svom domu morate imati na umu da neće moći replicirati vrlo nježnu teksturu krema i losiona jer oni u sebi sadrže posebne aditive za to. osim aditiva u tim kremam i losionima možete pronaći i razne konzervanse. glavna motivacija zašto uopće izrađivati domaću hidratantnu kremu za vašu kožu neka vam bude to što prilikom izrade ove kreme imate kontrolu nad svim sastojcima koje ćete odlučiti staviti u nju.

Ako vam izrada kreme za lice izgleda vrlo primamljivo tada trebate znati koja su to tri načina kako možete napraviti jako dobru kremu. bilo da se radi o običnom losionu za čošćenje ili pak kremi koja će hidrirati vašu kožu da izgleda jednostavno nevjerojatno, uz ova tri koraka vaša krema će biti savršena, a vaša koža besprijekorna.

U slučaju da ne želite imati puno posla oko izrade kreme i želite ju napraviti brzo i jednostavno, tada pokuašjte napraviti mješavinu od lavande i ulja kokosa. ova krema u sebi sadrži jednostavne sastojke, točnije tri sastojka, a vrlo je učinkovita.

Sve što vam treba jest:

  • 1/2 šalice ulja kokosa

  • jedna čajna žličica ulja vitamina E

  • 5-7 kapi ulja lavande.

Sa pomoći vitamina E ulje kokosa će se zgusnuti i postati kremasta masa, vrlo slična onim kakvu možete pronaći u gotovo svim reklamama. jednostavno izmiješajte sve sastojke sa običnim stolnim mikserom i pohranite smjesu u steriliziranu staklenku.

ako vam se dopada ovaj vrlo jednostavan način da pravite hidratantnu kremu, no ipak niste baš ludi za uljem lavande, ne morate se brinuti, umjesto lavande u mješavinu možete staviti neku drugu vrstu ulja. prije stavljanja ulja vrlo je važno da budete sigurni da to ulje odgovara vašem tipu kože. ako se pak odlučite na koristiti neku snažniju vrstu esencijalnog ulja kao što je ulje peperminta, tada je dovoljno i manje od 5 kapi u smjesu.

najveći problem kod izrade domaćih hidratantnih krema jest hoće li se smjesa prebrzo pokvariti ili pak hoće li imati pravu i dobru teksturu. ipak postoji jedan recept za hidratantnu kremu koji može izdržati i do šest mjeseci.

ono što vam treba jest:

  • 1/2 šalice bademovog ulja ili ulja masline

  • 1/4 šalice kokosovog ulje

  • 1/4 šalice pčelinjeg voska

  • 1 čajna žličica ulja vitamina E

  • 2 žlice shea ili kakao maslaca

miješanjem pčelinjeg voska sa hranjivim uljima je vrlo dobar način da stvorite hidratantnu kremu koja će biti dugotrajna, a također za ovaj recept mećete morati koristiti destiliranu vodu. nemojte zaboraviti u smjesu dodati i vrlo malo esencijalnih ulja.

pripremu hidratantne kreme započnite stavljanjem svih sastojaka u staklenku, te zatvorite poklopac (nemojte ga do kraja stegnuti). ulijte malo vode u lonac za umake, ne više od 6 cm vode, te nakon toga stavite posudu na pećnicu da se grije na umjerenom plamenu. nakon što ste to napravili, stavite staklenu u tu posudu i vrlo pažljivo promatrajte kako se posuda zagrijava. ako želite ubrzati proces topljenja, možete tu i tamo malo promiješati ili protresti mlinac za umake. nakon što primijetite da su se svi sastojci pravilno rastopili i da se smjesa već polako formirala, tek tada ju možete kloniti sa štednjaka. prije premještanja smjese u manju staklenku, još jednom dobro promiješajte smjesu.

kada ste to sve napravili, dobili ste hidratatntnu kremu vrlo fine teksture koja vam može dosta dugo trajati. ova hidratantna krema je vrlo hranjiva i možete ju koristiti u vrlo malim količinama, te će vam trajati duže od losiona i krema koje ste kupili u prodavaonici ili drogeriji.

ako ste u prošlosti već koristiti hidratantna ulja, sve što trebate napraviti jest pronaći koji omjer sastojaka savršeno odgovara vašem tipu kože. hidratacijska ulja imaju prednost, što nećete morati doma pripravljati kreme za hidrataciju kože, nego samo pogoditi omjer, umiješati nekoliko ulja koja donose razne pogodnosti za vašu i uživati u učinku tih ulja koja će vas zasigurno oduševiti.

prilikom pripreme ulja za hidrataciju, uzmite bočicu od 1 unca te odredite koje ulje će vam biti baza za ostala ulja. ulja za oazu mogu biti dosta različita, bilo da se radi o ulju jojobe, argana , slatkih badema ili pak o ulju konoplje. baza ulja za hidrataciju treba činiti 2/3 mješavine, te stoga bi bilo jako dobro da odabere ulje koje će vam najbolje pomoći sa vašim problemima na koži.

ako ste već pripravljali ulja za hidrataciju, tada možete koristiti istu bazu koju ste koristili i ranije. nakon što ste odabrali bazu, polako prijeđite na druga hranjiva ulja. drugo ulje može biti sve od ulja krkavine pa sve do ulja neema (nima) koji čuda čini kod masne kože. možete koristiti bilo koje ulje za njegu kože, ali ako se odlučite, možete čak i preskočiti ovaj korak.

nakon što ste bočicu napunili skroz do kraja sa jednom vrstom ulja ili pak kombinacijom više vrsta ulja, trebate u mješavinu dodati i nekoliko kapi esencijalnih ulja. možete se držati ulja koja se koriste za aromaterapije, kao što je ulje šipka, koji je nevjerojatno dobro za smanjivanje vidljivosti ožiljaka.

također postoje i brojni drugi načini koji vam mogu pomoći da napravite savršenu hidratantnu kremu ili ulje u vašem domu, no ove tri jednostavne solucije mogu vam pomoći da ostvarite nevjerojatno odbre rezultate sa vrlo malo napora. osim toga što će vam ovi načini pomoći da uz malo napora ostvarite nevjerojatne rezultate, također ćete moći biti potpuno sigurni da se u pripravljanju istih koristili samo prirodne sastojke i da u njima nema kemikalija niti u tragovima.

J.B.

Komentari