Valery121283/Shutterstock

Briga o kosi i koži u zimskim mjesecima

Kosa i koža su jako osjetljive, a hladno i vjetrovito vrijeme za njih može predstavljati pravu opasnost

Kako nam je došlo hladno vrijeme, ljudima je prvo na pameti da se im bude udobno u zimskoj odjeći. Ipak, to vam ne daje opravdanje da zanemarite brigu o svojoj kosi i koži. Kosa i koža su jako osjetljive, a hladno i vjetrovito vrijeme za njih može predstavljati pravu opasnost. Kosu i kožu u ovom hladnom vremenu možete držati u savršenom stanju. Sve što vam je potrebno jest malo volje. Osim toga što će vaša koža i kosa izgledati savršeno, njega kose i kože će vam podići samopouzdanje i mamit ćete poglede gdje god da se pojavite. Uz ovih nekoliko savjeta neka i ove zime vaša koža i kosa budu besprijekorni.

Usredotočite se na lice

Opasno zimsko vrijeme neće oštetiti samo vašu kosu, vaša koža je također izložena vanjskim utjecajima koji ju mogu oštetiti i stvoriti trajne ožiljke kojih se jako teško riješiti. Međutim, kozmetička industrija je toliko jako napredovala da postoji jedan brzi lijek za vaše lice. Riječ je naime o hidratantnoj kremi. Stručnjaci napominju da je najveći saveznik u ublažavanju čvrste i suhe kože potrebno koristiti poseban serum koji će zajedno sa vašim regeneratorom napraviti čuda na vašoj koži. Ovaj serum bi trebao sadržavati natrijevu sol karbonske kiseline pirolidona. Ova supstanca pomaže koži da uspješno upije vodu i hijaluronsku kiselinu kako bi koža izgledala savršeno i zdravo. Koža na vašem licu je jedno od najugroženijih područja na vašem tijelu koje je potrebno posebno njegovati, pogotovo preko zime.

Usavršite vaše komplekse

Iako su rumeni obrazi jako privlačna stvar, no rijetko smo svjesni da nakon toga dolazi bolan, otečen i crven nos, te prehlada i često puhanje nosa. Upravo zbog toga je neophodno održavati našu kožu u dobrom stanju tokom cijele godine, ne samo za vrijeme zimskih mjeseci. Preko zime kozmetički preparati trebaju biti malo drugačiji. Preko zimskih mjeseci biste trebali prijeći na puno blaže sredstvo za čišćenje lica. Stručnjaci upozoravaju da vrlo veliki broj kozmetičkih preparata za čišćenje lica sadržava površinski aktivne stvari, odnosno sve one tvari koje smanjuju površinsku napetost tekućine i time olakšavaju kvašenje. Upravo ove aktivne tvari uklanjaju ulja iz kože i time sprječavaju pravilnu hidrataciju kože. Ovi sastojci su jednostavno previše grubi i ukloniti će svu neophodnu vodu iz našeg lica prilikom svakog pranja. Upravo zbog ovoga će naša koža biti jako zategnuta, proizvoditi puno više ulja i imati će odsjaj.

Osvježite svoju kožu pod tušem

Iako će vam ove hladne temperature zimskih mjeseci potaknuti da si češće napravite vrlo primamljivu i opuštajuću toplu kupku, ili pak da se ušuškate ispod toplog pokrivača, istina je da vam voda koja je previševruća može zapravo jako oštetiti kožu, pogotovo preko zimskih mjeseci. Što je voda u kojoj se kupate toplija, to je veća mogućnost da barijera koja zadržava hidrataciju kože popusti. Ako ova barijera popusti, tada će vaša koža jako gubiti vlažnost, te će biti iznimno suha i oštećena. Ovo ne vrijedi samo za kupanje, nego se također odnosi i na tuširanje. Ako je voda prilikom tuširanja, i to dugih, pretopla to će izazvati brže isparavanje tekućine iz stanica kože. Kako bi vašu kožu održali zdravom, trebate se kraće tuširati i to u mlakoj vodi, ili pak ako vam ne smeta, možete se tuširati u hladnoj vodi. Nakon tuša je jako važno da nanesete hidratantnu kremu.

Pazite se mokre kose

Svakome od nas poznata priča da se ne smije izlaziti van mokre kose, a ovo pogotovo vrijedi za zimske mjesece. Osim toga što se možete jako prehladiti, mokra kosa u kombinaciji sa hladnim vjetrom može jako oštetiti vaše vlasi i stvoriti dojam ne vrlo neuredne kose. Umjesto da preko zime tumarate ulicama mokre kose, kada god je to moguće pustite kosu da se prirodno osuši. Sušilo za kosu može iz kose ukloniti vlažnost, a kada tome dodate i suh hladni zimski vjetar, vaša kosa će biti užasno oštećena i popucati će. Kako bi zaštiti svoju kosu i zadržali vlažnost, prilikom ispiranja koristite hladnu vodu. Hladna voda će ovlažiti kosu i ona neće gubiti vlažnost prilikom sušenja. Također možete koristiti šal ili kapu kako bi zaštitili svoju krhku kosu.

Kapa za svaku priliku

Pošto vam u ovim hladnim zimskim mjesecima treba kapa kako bi zaštititi svoju kosu, isto tako će vam trebati i nekoliko trikova u rukavu kako da vaša kosa ne izgleda strašno kada skinete kapu. Jedan od tih trikova je da stvorite kosu koja ima jak volumen jer će na taj način ona ostati postojana i nakon skidanja kape. Kako bi to stvorili, možete koristiti gel ili serum koji će ojačati i podići kosu iz korijena. Na ovaj način kosa vam neće ulegnuti i neće izgledati kako bi narod rekao – kao da vas je krava polizala. Još jedan trik koji možete iskoristiti je da koristiti regenerator koji ostaje na kosi, jer će na taj način kosa biti dovoljno hidratizirana, a također ćete izbjeći čupav izgled.

Hidratantnu kremu trebate nanositi po cijelom tijelu

Vaše lice nije jedini dio tijela koji je žedan i kojemu je neophodno potrebna njega preko dugih zimskih mjeseci. Kako bi vaša koža i u ovom vremenu bila zdrava, sjajna i lijepa trebate redovito ujutro i navečer nanositi hidratantnu kremu po svom tijelu. Ipak, nije riječ o kvantiteti nego o kvaliteti sredstva koje nanosite na svoju kožu. Redovito nanošenje hidratantne kreme tijekom zimskih mjeseci je neophodno i treba vam biti prioritet, međutim kada vaša koža treba više hidratacije, odgovor nije u tome da nanosite dodatne slojeve hidratantne kreme. Umjesto toga, trebate odabrati kremu koja se najbolje slaže sa vašim tipom kože. Na ovaj način ćete svojoj koži dati upravo ono što vam je prijeko potrebno.

Velika količina zaštitne kreme za sunce

Iako nam je to teško pojmiti, vrlo je važno i preko zime nanositi kremu za zaštitu od sunca. Opasnosti od raka i drugih bolesti koje mogu zahvatiti našu kožu ne prijete nam samo preko ljetnih mjeseci. Opasne zrake sunca mogu našu kožu jako oštetiti i preko zimskih mjeseci, pogotovo ako pada snijeg i ako dođe do refleksije. Upravo zbog ovoga je vrlo važno tokom cijele godine nanositi kremu za zaštitu od sunca. Stručnjaci su dokazali da opasne ultraljubičaste zrake mogu penetrirati i kroz odjeću, stakla od automobila i prozore od ureda. Sa ovim na umu, kremu za zaštitu od sunca trebate nanositi 365 dana u godini, bilo da je vani kišovito ili pak sunce sja. Ako mislite da ćete zaboraviti redovito nanositi kremu za zaštitu od sunca, postoje vrlo velik broj hidratantnih krema, losiona ili mlijeka za tijelo koje u sebi sadrži svojstva kreme za zaštitu od sunca. Ako si kupite ovakav proizvod, tada prilikom redovite hidratacije kože, možete ju također i zaštiti od opasnih zraka sunca.

Njega za ispucale i oštećene usne

Ako ste imali problema sa suhim, ispucalim i oštećenim usnama tijekom zimskih mjeseci, tada ćete se složiti da je to definitivno jedan od najgorih osjećaja koji postoji. Hladan zrak i vjetar mogu vaše usne učiniti vrlo suhim i bolnim. Upravo zbog toga od neophodne je važnosti da preko zimskih mjeseci što češće nanosite balzam za usne koji u sebi sadrži i zaštitu od sunca. U ljekarnama i drogerijama možete pronaći balzame koji su posebno dizajnirani za njegu usana tijekom zimskih mjeseci. Raspitajte se kod svog liječnik ili ljekarnika da vam preporuči kremu za zaštitu usana, jer je vrlo važno da usne zadržavaju što je više moguće vlažnosti. Ovaj balzam će ući u pukotine usana i zacijeliti ih. Izbjegavajte korištenje balzama na bazi voska jer će one jednostavno skliznuti da površine usne.

Zaštite ruke preko zime

Suhe i oštećene,te bolne ruke mogu vam uništiti blagdansku ili zimsku idilu. Suha i ispucala koža na rukama stvara velike probleme znatnom broju žena, a pogotovo su opasni zimski mjeseci kada je koža izložena grubim vanjskim čimbenicima. Kako bi se uspješno borili sa ovim problemom, stručnjaci preporučuju nošenje rukavica kada god je to moguće. Osim nošenja rukavica, trebali biste često eksfolirati mrtve stanice kože sa glikolnom kiselinom i kremom za ruke. također je vrlo važno da u ovim mjesecima uvijek u svojoj blizini imate losion za ruke kako biste ga mogli tijekom dana bezbrižno nanositi na ruke. na ruke nanesite hidratantnu kremu, te ih pokrijte sa pamučnim rukavicama kako bi popravili oštećenu i ispucalu kožu preko noći.

Hidratacija za svaki problem

Bez obzira o kojem se problemu radi, bilo da se radi o koži ili kosi, hidratacija je neophodna kako riješili vrlo veliki dio problema. Kako bi što više uživali u blagodatima hidratacije, uvijek možete nabaviti ovlaživač zraka, te ga postaviti u prostoriju u kojoj najviše obitavate. Možete također jedan ovlaživač postaviti i u sobu u kojoj spavate. Ovlaživač zraka kao što mu samo ime govori ovlažava zrak, te time pomaže vašoj koži da bude okružena vlažnim zrakom, da ga absorbira i da zadrži vlažnost. Vrlo je važno da zrak ovo vas nije presuh, jer će i vaša koža postati presuha, a to svakako želite izbjeći. Upamtite, hidratantna koža je sretna koža.

J.B.

    Komentari