SL/Shutterstock

Kako štedjeti vodu?

Iako voda nije skupa kao ostale režije, često nam padne mrak na oči kada vidimo račun za vodu.

Uz malo volje i nekoliko sitnih promjena već dobro ustaljenih navika pomoći ćemo vam da i vi sudjelujete u očuvanju ovoga prijeko potrebnog i vrlo vrijednog neobnovljivog prirodnog resursa.

Svi smo svjesni da je pitke vode u svijetu sve manje, a ako ne shvatimo njezinu važnost, tada ćemo izgubiti i ovo malo što imamo. No ne treba očekivati velike promjene na globalnoj razini, nego sve kreće upravo od nas samih.

  1. Zatvorite vodu da ne teče bez razloga - vrlo je važno zatvoriti vodu da ne teče uzaludno kada obavljate najjednostavnije obaveze kao što je pranje zubi, brijanje i tome slično. Možete čak i prikupljati recikliranu vodu, te ju iskoristiti za nešto drugo. Recikliranje vode može se kretati od vrlo jednostavnih metoda sakupljanja vode, pa sve do zamršenih i kompliciranih načina koja uključuju različite strojeve i uređaje.
  2. Iskoristite vodu koju niste popili – sigurno se dogodilo da vam ostane u čaši vode koju ne možete popiti ili je predugo stojala. Najbolje bi bilo kada bi tom vodom zalili kućne biljke koje imate. Isto vrijedi i za vodu koja vam ostane nakon kuhanja tjestenine ili nakon što ste oprali povrće za ručak, odnosno večeru.
  3. Ugradite bačvu za kišu – izbjegnite skupi i komplicirani sustav za navodnjavanje vašeg vrta tako da umjesto njega prikupljate kišnicu. Ove bačve mogu biti obične bačve iz kojih ćete grabiti vodu i zalijevati vaš vrt. Najbolji način da skupite kišnicu jest da ju postavite ispod oluka, tako ćete skupiti kišnicu i moći ju koristiti kada bude toplo vrijeme i razdoblje suše.
  4. Koristite kantu za tuširanje – ovo je možda jedan od najjednostavnijih i najpraktičnijih načina kako reciklirati vodu u vašem domu. Kada pustite da voda teče i dok čekate da dođe ona  toplija, koja vam odgovara za tuširanje ili kupanje, stavite da ona curi u neku posudu. Bit ćete iznenađeni koliko ćete vode skupiti, a moći ćete je iskoristiti na različite načine.

 

Komentari