Ručno čišćenje tepiha

Usisavanje nije dovoljno da tepih bude čist i lijepo izgleda, potrebno je temeljito pranje kako bi mu se vratio stari sjaj.

Usisavanje nije dovoljno da tepih bude čist i lijepo izgleda, potrebno je temeljito pranje kako bi mu se vratio stari sjaj. Kupnja stroja za pranje tepiha prilično je skupa investicija, no i bez njega možete oprati vaš tepih.

Tepih
 

Ovdje su neka jednostavna rješenja koja zahtijevaju samo jeftina sredstva i malo fizičkog napora:
 

1. Mineralna voda radi čuda na tkaninama. Pokušajte ne natopiti tepih s njom, nego samo pošpricajte površinski sloj tepiha, nakon 10 minuta osušite tepih s ručnikom.

2. Pomiješajte jednake dijelove octa i vode u boci koja ima raspršivač, te pošpricajte na područje koje je potrebno očistiti. Dopustite da odstoji cca 10 minuta, a zatim istrljajte s mokrim ručnikom.

3. Za manje mrlje, koristite vodu i malu količinu deterdžent za pranje posuđa. Laganim pokretima četkicom istrljajte mjesto na koje ste prethodno nanijeli deterdžent. Mlakom vodom isperite površinski sloj tepiha, te ga osušite.

4. Za lakše otklanjanje teških mrlja, pomiješajte jednake dijelove soli, boraksa i octa. Utrljajte smjesu u mrlju i pustite da se osuši. Kad se osuši, usisavačem uklonite prljavštinu.

5. Za čišćenje bez vode, pospite sode bikarbone na tepih. Nakon 5 minuta usisavačem uklonite sodu bikarbonu i prljavštinu.
 

Komentari