Čistite dom bez kemikalija

Prirodna sredstva za čišćenje mogu biti vrlo korisna i učinkovita ako uzmete vremena da shvatite kako djeluju na materijale. Ovi sastojci, ne samo da su sigurni, oni su vrlo učinkoviti i čine čuda prilikom čišćenja.

Limunov sok i alkoholni ocat u kombinaciji su vrlo kiselo sredstvo koje uspješno neutralizira alkalne supstancekao što je kamenac uzrokovan tvrdom vodom. Tvrda voda je prirodna voda koja u sebi sadrži kalcijev sulfat, kalcijev klorid i kalcijev bikarbonat, te je jako prisutna u regionalnim vodovodima. Kiseline limunovog soka i bijelog octa razlažu ljepljive nakupine prljavštine, uklanja tvrdokorne mrlje te čisti prljavštinu s drvenih površina jako uspješno.

Kalcinirana soda (natrijev karbonat)  je vrlo jak kemijski spoj koji se najčešće dobiva od kuhinjske soli. Kalcinirana soda ne ispušta nikakve opasne plinove i puno je sigurnije sredstvo za čišćenje od komercijalnih proizvoda za čišćenje, no ipak bi trebali nositi gumene rukavice prilikom pranja jer je kalcinirana soda može nadražiti kožu. Kalcinirana soda jako dobro čisti masne mrlje, mrlje od nafte, također je vrlo dobra i za skidanje voska ili ruža s odjeće. Prilikom pranja i čišćenja s kalciniranom sodom, uspješno ćete se riješiti neugodnih mirisa. Kalciniranu sodu ni u jednom slučaju nemojte koristiti za čišćenje kuhinjskih elemenata i aparata od sintetičkih vlakana, aluminija ili za čišćenje podova premazanih.

Soda bikarbona ovo je vrlo dostupan kristalni prah koji ima puno svojstava za uspješno čišćenje. Soda bikarbona nastaje od kalcinirane sode i u kombinaciji s vodom daje slabu lužnatu otopinu. Soda bikarbona s malo vode neutralizira neugodne mirise u vodi i upija neugodne mirise iz zraka. Sve što trbate učiniti jest staviti malo sode bikarbone na spužvicu za čišćenje ili krpu. Soda bikarbona neće oštetiti vaše kuhinjske površine, sudopere, kade za kupanje, pećnice, te huhinjske elemente i aparate od sintetičkog vlakna (fiberglasa). Kemijski spojevi u sobi bikarboni će pomoći da uklonite zapečenu masnoću i prljavštinu, te će uspješno otkloniti neugodan miris različitih kemikalija. Soda bikarbona ima toliko puno prednosti, da ju čak možete dodati i prilikom pranja rublja kako bi se riješili onih neugodnih mirisa.

Komentari