Pixabay

Kako napraviti sigurnu rođendansku proslavu

Svi volimo slaviti rođendane, ali i mali i veliki moraju pripaziti na sigurnost i biti vrlo oprezni pri organiziranju rođendanske proslave.

Rođendanske su proslave svima zabavne - puno djece, poklona, slatkiša, igre i zabave. Međutim, kako bi sve prošlo u savršenom redu, potrebno je pobrinuti se za sigurnost djece, posebice one mlađe od 4 godine. Na koji način možete jednostavno povećati sigurnost vaše i djece vaših prijatelja koja su došla na proslavu rođendana, pročitajte u nastavku.

Sa svih mjesta gdje će se djeca igrati uklonite predmete koji se mogu razbiti (staklene čaše), oštre predmete (alat), potencijalne otrove (sredstva za čišćenje, tekućina za upaljače) ili stvari koje naprosto pozivaju da ih se dira (stereo uređaj). Električne kabele učvrstite jakom ljepljivom trakom uza zid. Zagradite prilaz stubištu i drugim opasnim mjestima kako znatiželjna dječica ne bi otišla u krivom smjeru.

Osigurajte prostor za trčanje, igranje ili skakanje. Sasvim je normalno očekivati da će djeca htjeti bezbrižno trčkarati stanom ili dvorištem. Ako je moguće, iznesite namještaj iz prostorije gdje će se održati slavlje ili osigurajte dovoljno praznog prostora u dvorištu vaše kuće za opuštenu i ugodnu atmosferu.

Zamolite druge roditelje da vam pomognu nadgledati djecu. Evo idealnih odnosa djeca:odrasli:

  • do 2 godine starosti - jedan odrasli na svako troje djece;
  • 2 - 3 godine - jedan odrasli na svakih petoro djece;
  • 3 godine i stariji - jedan odrasli na svakih devetoro djece.

Napravite realan plan aktivnosti. Proslavu osmislite tako da se izmjenjuju mirne igre s urnebesnima. Djeci treba vremena da se ohlade nakon napornih i vrlo aktivnih igara i zamornih aktivnosti.

Pripazite na sigurnost u igrama. Primjerice, ne dopuštajte djeci da sama napuhuju balone. Komadiće balona koji se potrgaju odmah bacite, kako ih ne bi progutali, a oštre i opasne predmete izmaknite iz njihovog vidokruga.

Djeci do 4 godine ne poslužujte hranu koja može izazvati gušenje, kao što su kokice, kikiriki, grožđe, cijele masline, hot-dog, okrugle tvrde bombone ili pak male, okruglaste komadiće povrća i voća. Dok jedu, djeca moraju sjediti. Hranu i pića za odrasle držite izvan dohvata djece. Istko tako, u poklon vrećice za male goste (do 4 godine) nemojte stavljajti sitne predmete (loptice, balone, novčiće).

Dok palite svjećice, ne dopustite djeci da se naginju nad plamen. Samo odrasli smiju rukovati šibicama, koje odmah nakon upotrebe treba spremiti. Također, nož za rezanje torte treba ukloniti čim se posluži torta.

L. K.

Komentari