Comfreak/Pixabay

Kako izbjeći požar za vrijeme Blagdana

Za vrijeme blagdana može vrlo lako doći do izbijanja požara, saznajte kako preventivno djelovati

 

Za vrijeme Božićnih blagdana, u svoj žurbi i pripremama za ovaj važan dan, uz mali nedostatak pažnje može izbiti požar, i na taj način uništiti blagdane koje smo cijele godine željno iščekivali. Kako bi to spriječili za vas smo priredili članak u kojem ćemo vam objasniti koje preventivne mjere opreza možete poduzeti kako bi sebe i svoju obitelj zaštiti od požara za vrijeme Božićnih blagdana.

Ako imate djecu ili pak očekujete posjet djece za vrijeme Božićnih blagdana, prođite kroz kuću, no pokušajte ju gledati kroz dječje oči. Nakon što to učinite ostati ćete zapanjeni koliko se potencijanih opasnosti zapravo krije u vašem domu. Kako bi izbjegli moguće nesreće, uz malo vremena i pozornosti možete spriječiti možete osigurati svoju kuću kako bi imali mirne blagdane.

Sigurnosne mjere za vrijeme blagdana:

 1. Ako želite pravo božićno drvce, odaberite drvce u posudi. nemojte dozvoliti da se drvce osuši, zalijevajte ga svaki dan.

 2. Nakon što se drvce osuši i iglice počnu ispadati, nemojte na njega ništa vješati.

 3. Ako imate umjetno drvce, budite sigurni da je otporno na požare. Pitajte prodavača da vam pokaže drvca koja su otporna na požare.

 4. Drvce stavite što dalje od izvora topline kao što su kamini, grijalice i svijeće. U trenutku nepažnje božićno drvce može planuti i uništiti vam Blagdane.

 5. Ako koristite božićne lampice, pobrinite se da su prošle sigurnosne tekstove i saznajte da li su za vanjsku ili unutarnju upotrebu.

 6. Provjerite božićne lampice prije korištenja. Nemojte ih koristiti ako primijetite da se žica ogolila.

 7. Nemojte stavljati božićne lampice blizu lako zapaljivih predmeta.

 8. Nemojte preopteretiti produžni kabel, ili pak izvor električne energije kao što je utičnica.

 9. Ugasite sve božićne dekoracije prije odlaska na spavanje.

 10. Nemojte paliti svijeće u blizini Božićnog drvca ili bilo kojeg drugog lako zapaljivog predmeta.

 11. Svijeće stavite na povišeno mjesto tamo gdje ih nitko ne može porušiti. Više police ili kamin će biti sasvim dovoljni.

 12. U ovom blagdanskom razdoblju posebnu pažnju posvetite tome da šibice, upaljače i svijeće držite podalje od dohvata djece.

 13. Ako vam se sviđa američka tradicija da vješate čarape na kamin, pobrinite se da čarape nisu preblizu vatri, jer vrlo lako može doći do zapaljenja.

 14. Niti u jednom slučaju nemojte u kaminu paliti papir za umotavanje poklona u kaminu jer boja u tom papiru vrlo loše reagira u dodiru sa vatrom i može se dogoditi da počne frcati okolo.

 15. Vatru u kaminu nemojte ostavljati bez nadzora, bilo da se radi o klasičnoj vatri ili nečem drugom. Trenutak nepažnje može stvoriti velike probleme.

 16. Kada palite vatru nemojte nositi vrećastu odjeću ili odjeću koja vam visi, da odjeća ne bi počela gorjeti, što nikako nije dobro.

 17. Isto pravilo vrijedi kada palite pećnicu u kuhinji, jer nesvjesno možete staviti ruku preblizu vatre i može se dogoditi velika tragedija što baš i nije poželjno. Uska odjeća ili kratki rukavi će biti dovoljni da drastično smanjite rizik od zadobivanja tjelesnih opeklina.

 18. Prilikom kuhanja i pripreme hrane za Božićne blagdane nemojte si dozvoliti da vam bilo što odvuče pažnju, jer jedan trenutak nepažnje može imati tragične posljedice. Hrana ni u jednom slučaju ne smije biti ostavljena bez nadzora.

 19. Provjerite sve detektore za dim i detektore za ugljični monoksid, ako vidite da nešto nije u redu, vrlo ej važno da ih što prije osposobite kako bi izbjegli nesreće.

 20. Trebate imati barem jedan aparat za gašenje požara u svom domu. Ako ga već imate, pogledajte dali je ispravan i servisiran, što je vrlo bitno kako ne bi došlo do požara.

J.B.

Komentari