• Dassel
  • PublicDomainPictures
  • matthiasboeckel

Sadnja lukovica tokom jeseni

Ukoliko želite da vas vrt zablista u rano proljeće, sada je pravo vrijeme za sadnju lukovica (geofita).

Potražite u vrtu mjesto koje Vam je prazno i gdje želite unijeti boje i živost ili na balkon u posude i posadite lukovice (narcise, tulipani, zumbuli).

Potrebno je obratiti samo pažnju na tlo. Ne smije biti teško, glineno radi sakupljanja vode, jer bi postojala velika opasnost od truljenja lukovica. Veliki broj geofita svoju cvatnju započinje u veljači i ožujku, dakle već krajem zime, kada ostala vegetacija još miruje.

Lukovice možete nabaviti u svakoj bolje opskrbljenoj specijaliziranoj trgovini. U odabiru pripazite na zdrave i čvrste lukovice, da nisu mekane i trule jer će takve ubrzo propasti.

Vrijeme sadnje lukovica je od početka rujna pa do kraja listopada. Potrebno je da lukovice stignu razviti korijen prije zime.

Lukovica se sadi sa sirim dijelom prema dolje. Dubina sadnje ovisi o strukturi tla, pa u teža tla lukovice sadimo na dubinu dvije visine lukovica, na lakšim tlima na dubinu tri visine lukovica. Vrijedi pravilo da se krupnije lukovice sade dublje dok sitnije pliće. Tlo je poželjno malčirati kako bi se lukovice zaštitile od smrzavanja tijekom zime.

Lukovice se obično sade u skupinama te na taj način njihova boja i oblik najbolje dolaze do izražaja, s čime se postiže i prirodniji izgled, u usporedbi sa sadnjom pojedinačnih, usamljenih biljaka.

Lukovice koje su nižeg rasta obično se sade ispred viših, ali nije pravilo. Dajte mašti na volju i uživajte u bojama, mirisima i ljepoti ovih divnih cvjetova koji će vas razveseliti nakon duge i tmurne zime.

 

Autor: Mag.ing.hortikulture  Desire Crnković
facebook.com/desiregardendesign/
instagram.com/desiregardendesign/?hl=hr

Komentari