lukas16/pixabay

Blagdanski ugođaj doma

Sezona blagdana je već krenula, uredite svoj dom da izgleda kao iz Božićne bajke

 

Sezona blagdana je već krenula, trgovine i veliki tržni centri odišu Božićnim ugođajem. Svatko od nas želi osjetiti Božićni ugođaj i u svom domu stoga smo za vas priredili nekoliko korisnih savjeta i trikova kako bi vaš dom imao taj pravi blagdanski duh. Često taj ugođaj ne možemo postići jer velika većina nas ne pridaje tomu pažnju, nego okitimo svoj doma, samo radi reda. No ako uistinu želimo osjetiti pravi blagdanski duh, tada se trebamo malo više potruditi.

Boje

Kada pomislite na blagdane, koje vam boje prve padnu na pamet? Vjerujemo da većini prvo na pamet padne zelena, crvena i zlatna boja. Te boje su usko vezane uz Božićne blagdane te samim time predstavljaju ovo razdoblje. Pokušajte koliko god možete te boje unijeti u svoj dom. Možete nabaviti presvlake za vaše jastuke u zelenoj i crvenoj boji, ili pak staviti crveni stolnjak i zlatni nadstolnjak. Ovo je mala, ali jako značajna promjena koja će vašem domu dati toplinu i blagdanski duh.

Osvjetljenje

Svatko od nas vjerojatno ima doma barem jedne stare lampice za božićno drvce. Uzmite te lampice te ih postavite na zid u vašoj dnevnoj sobi. Lampice učvrstite ljepljivom trakom ili čavlićima. Upalite ih i ugasite svjetlo koje inače koristite. Ako vam je previše tamno, možete uz lampice upaliti i podnu svjetiljku. Povedite računa da izvor svjetlosti podne svjetiljke ne bude previše jak. Bilo bi dobro da vaše lampice imaju žućkast ili zlatni odsjaj. akos te u mogućnosti možete i popaliti svijeće u prigodnim svijećnjacima. Vaše oči se neće toliko jako naprezati i ovo će vam pomoći da se opustite i uživate.

Ukrasi

Na raznim internetskim stranicama možete pronaći razne ukrase koje uz malo volje vrlo lako možete izraditi i njima ukrasiti svoj dom. Bilo da se radi o pahuljicama, zvijezdama, malim anđelima oni će pomoći da vaš dom bude prava oaza blagdanskog mira. Vaše cvjetne aranžmane može zamijeniti Adventski vijenac ili cvijet Božićna Zvijezda. Ako ste u mogućnosti napravite girlandu od živih borovih grančica, jer miris borovine uvijek doda onaj poseban dodir. Girlandu možete objesiti na zid, oko vrata, uz neku ogradicu ako imate, ili pak oko nje možete omotati lampice, te ukrasiti sa mašnama.

Glazba

Kao šlag na torti, glazba će upotpuniti ove blagdane. Na računalo ili bilo koje drugo sredstvo za reproduciranje zvuka si skinite Božićni instrumental, glasnoću podesite skoro na minimum, no opet dovoljno da ispuni vaš dom sa nježnim zvucima poznatih svjetskih ili domaćih skladbi.

Hrana

Kakav je to blagdanski ugođaj bez hrane, bilo da se radi o keksima, orašastim plodovima ili nekim toplim napitkom. U bakinoj staroj kuharici ili na specijaliziranim internetskim stranicama možete pronaći razne blagdanske slastice, bilo da se radi o paprenjacima, medenjacima i sličnim delicijama.

Skuhajte si topli kakao ili čaj, zavalite se u naslonjač i uz dobru knjigu doživite blagdane sa svim osjetilima.

J.B.

Komentari