Marinamabra/Pixabay

Kako imati savršenu blagovaonicu

Prije nego što postavite stol, dođe miris iz kuhinje i razgovor započne, kao domaćin morate moći svojim gostima omogućiti najbolji ugođaj u blagovaonici.

Prije nego što postavite stol, dođe miris iz kuhinje i razgovor započne, kao domaćin morate moći svojim gostima omogućiti najbolji ugođaj u blagovaonici. Savršene blagovaonice omogućavaju ugodan ambijent, s time i da vam je sve na dohvat ruke. Uz malo ključnih preinaka, i vaša blagovaonica može postati vrlo moderno i ugodno mjesto. Za vas smo priredili članak u kojem ćemo vam pokazati koji su to par preinaka koje možete učiniti i vi od svoje blagovaonice napraviti oazu glamura i ugode.

Osvjetljenje

Blagovaonica bi trebala biti vrlo ugodno mjesto, a osvjetljenje tu igra ključnu ulogu. Pravo osvjetljenje je neophodno kako bi imali ugodnu i intimnu atmosferu prilikom večere. Ako želite takav ugođer, ozbiljno razmislite o nježnom i toplom osvjetljenju. Ako ste sretni dovoljno i imate kamin, trebate ga upaliti prilikom održavanja svečanih večera. Ako pak nemate kamin, možete postavljati samostojeće lampe u predjelu oko stola. Svijeće na okolnim stolićima mogu također dati vrlo poseban ugođaj prostoriji. Trebate postići onu blagu i neutralnu svjetlinu u sobi, no ipak dovoljno jaku da gosti vide večerati i da im nije previše tamno. Dva lustera, pogotovo ona koja malo neutraliziraju jačinu žarulje su savršeno rješenje za osvjetljavanje samog stola. Prilikom kupnje lustera, potražite one koji imaju nekoliko različitih jačina svjetlosti žarulja, i možete ga koristiti bez problema.

Duboke boje

Ako svojim gostima želite omogućiti da večeraju u prostoriji sa vrlo bogatim i dubokim osjećajem, trebate pokušati sa dubokim bojama. Dizajneri interijera preporučuju presvlake sa prugama ili brokat koji će vam dati dojam bogatstva. No, vrlo je važno da zadržite sličnost boja sa ostatkom kuće, no ipak trebate koristiti malo toplije i tamnije nijanse u blagovaonici. Trebate se držati podalje od plavih nijansi jer one asociraju ljude na hladnoću i vlažnost. Također se trebate suzdržavati od dubokih hladnih boja i držati se toplih nijansi crvene i žute boje. Osim presvlaka za stolice, također bi trebali razmisliti o svilenim zastorima u istoj paleti boja kao i ostatak prostorije. Ako se ipak odlučite na duboke i hladne boje, držite se sive i srebrne.

Stol i stolice

Stručnjaci muku muče pokušavajući ljudima savjetovati koji stol i stolice trebaju uzet, jer sve ovisi o veličini prostorije i oblika stola. Dizajneri interijera se slažu da su okrugli stolovi puno bolji za manje blagovaonice, upravo zbog svog svojstva da okrugli stolovi stvaraju osjećaj širine i vizualno dodaju na prostoru. Okrugli stolovi također više potiču ljude na razgovor, jer ako bolje vidite ljude, bolje ćete sa njima i razgovarati. Trebate također ostaviti dovoljno mjesta za stolice. Dizajneri interijera također napominju da bi trebali dodati i još koji dio namještaja kako bi upotpunio blagovaonicu. Neka komoda ili regal će biti dovoljno. Pod svaku cijenu trebate izbjegavati stvaranje prenatrpanog prostora jer će se vaši gosti bez prestanka morati ustajati svako malo.

Dodatci

Dizajneri interijera se slažu da trebate dodati još koju sitnicu kao šlag na tortu. Zrcalo na dobrom mjestu će otvoriti prostor i osigurati vam više svjetla. Ako niste baš ljubitelj zrcala, uvijek možete dodati koju umjetninu da doda malo duše u prostoriju. Potrebno vam je nešto posebno za svaku prostoriju. Dodajte fotografiju ili bilo koju drugu umjetninu koja je draga vama i vašoj obitelji, koja uvijek može pomoći započeti razgovor. Još jedna dobra stvar je da u tu prostoriju postavite mramor, brdski pod, parket ili pločice na pod, te na njega stavite tepih. Tvrdi pod je jako lagano za čistiti, a tepih će prostoriji dati poseban šarm.

Komentari