Jednostavni trikovi za organizaciju predmeta u kući

Što duže stanujete u vašoj kući ili stanu, zamjetit ćete kako se predmeti gomilaju. Vaš će dom izgledati pretrpano i tijesno ako nemate nimalo organizacijskog duha.

Iako neke osobe uvijek znaju gdje im stoji neki predmet i neće ga ni u jednom trenutku morati tražiti, većini ljudi dobro dođe pokoji savjet i ideja za stvaranje navike pod nazivom "biti organiziran". Jednom kada usvojite ove navike nećete više nikada morati tražiti nešto po svom domu. Trebate se držati jednog i osnovnog pravila, a to je pravilo: "Sve u domu/kući mora imati svoje mjesto".

Police za knjige jako dobro dođu u svakom domu - u njih možete poslagati veliki broj knjiga i drugih sitnica, a k tomu dodaju toplinu prostoriji u kojoj se nalaze. Osim toga, u ovakvoj jednoj polici možete naslagati časopise, fotografije, albume sa vama dragim slikama, neke vama drage kolekcije kao što su kolekcije školjki, umjetnine i neobične košare za sitnice. Ako imate više polica, odredite dvije police za jednu vrstu predmeta kako bi ih što lakše mogli pronaći umjesto da morate pregledavati sve police. Ako je u blizini tih polica mali stol, na najbliže police stavite pribor za pisanje, kao što su olovke, papir, spajalice i blokovi za pisanje.

Police za dokumente sastavni su dio svakog modernog doma. Svaki bi dom trebao biti opremljen sa stolom ili policom s velikim ladicama i prostorom za pohranu dokumenata koji su potrebni. Kako kupite novi proizvod, bilo da se radi o namještaju ili tehnici, dobit ćete garanciju i upute za to. Vrlo često se zna dogoditi da te upute i garanciju zagubimo, pa ih moramo tražiti. Kako se to ne bi dogodilo, jedan ormarić ili polica mogu vrlo dobro doći. Kada je ugradite, sve posložite u ladice ili na police, te će vam uvijek sve biti na dohvat ruke.

Ukrasne košare savršen su dodatak u svakom domu, bilo da se radi o privremenom domu ili u onome u kojem planirate ostati zauvijek, tradicionalno ili moderno uređenom. Osim svojih dekorativnih svojstava, u košare možete pohraniti dosta predmeta. Ako ste vrlo kreativna osoba, košare mogu biti sastvani dio prostorije u kojoj boravite. U košare možete pohraniti drvo za ogrijev, školjke, svježe voće ili pak bojice vaše djece. Bez obzira na stil, ovi šarmantni, a opet jeftini predmeti mogu vam poslužiti za skladištenje vrlo velikog broja korisnih predmeta u vašem domu. 

Centar za zabavu naš je prozor prema svijetu. No ne samo to, uz sve dodatke koji idu s njime, kao što je DVD player, konzole za video igre i kućno kino, on također omogućava sate i sate zabave koje možete provesti sa svojom obitelji. Međutim, centar za zabavu također može biti u velikom neredu ako sve nije organizirano. Uz nekoliko dekorativnih dodataka, centar za zabavu može postati ponos vašeg dnevnog borakava, a isto tako osloboditi dosta prostora za pohranu drugih stvari.

Kuhinja je srce svakog doma. Upravo zbog toga, kuhinja je često pretrpana predmetima, hranom i svim ostallim potrepštinama. Kako bi sve uspjeli dobro organizirati morate iskoristiti različite posude za pohranu. Namirnice poput pahuljica, tjestenine, šećera, brašna, čaja i kave možete pohraniti u staklenke. Posude mogu varirati, od običnih plastičnih posuda pa sve do modernih staklenih, limenih ili keramičkih. Moderne posude ne samo da će uskladištiti hranu, također će izgledati lijepo i dekorativno. Ako nemate puno prostora, možete na unutrašnjost kuhinjskih vrata ugraditi male police i u njih poslagati posude. No, ako imate prostora, nekoliko staklenki sa namirnicama, biljkama i košara na polici će biti pun pogodak.

Struktura ormara jako je bitna. Ormar je glavna lokacija u kojem najčešće ima puno nereda i previše stvari. Uza sve odjevne predmete koji se nalaze u njemu, nije ni čudo što je tako. Sve to možete riješiti uz nekoliko ladica, polica na različitim visinama, cijevi za vješalice, kuke na vratima ormara i slično. Ovaj posao možete prepustiti profeionalcu ili to pak možete sami napraviti uz malo kreativnosti i dobre volje.

Predsoblje ili hodnik prvo je mjesto koje vaši gosti vide kada ulaze u vaš dom. Imajući to na umu, vrlo je važno da isti bude organiziran i sređen jer je će na temelju njega vaši gosti dobiti prvi dojam o vama. U hodniku ne treba biti puno predmeta - samo stvari koje su vam neophodne - mali stol, možda koja polica i vješalica za kapute. Ovaj prostor uredite prema svome stilu i vaši gosti će biti oduševljeni jednostavnošću i dobrom organizacijom. Nije dobro da je ovaj prostor pretrpan.

Prilikom odabira namještaja budite jako kreativni. U zadnje vrijeme vrlo velik broj suvremenih dizajnera stvara predmete koji su vrlo moderni, a u isto vrijeme funkcionalni. Pronađite nešto što je ujedno i funkcionalno i dekorativno. Neki od tih djelova namještaja mogu biti dizajnirani tako da zadivljuju promatrača, ali s druge strane vama drage predmete ističu da vam ih je kasnije lakše pronaći. Sve što vam treba je malo mašte i možete svoj dom urediti tako da će svatko tko ga posjeti ostati bez daha.

L. K.

Komentari