Kako organizirati garažu

Kada ne možete pronaći čekić, pribor za bojanje ili rekete za tenis u vašoj pretrpanoj garaži, vrijeme je za akciju.

Kada ne možete pronaći kosilicu, čekić, pribor za bojanje ili rekete za tenis u vašoj pretrpanoj garaži, vrijeme je da krenete u akciju. Umjesto da protratite 20 do 30 minuta dragocjenog vremena tražeći određeni predmet po garaži, pokušajte je organizirati kako biste ubuduće lakše pronašli ono što tražite. Na kraju možda i uspijete uštedjeti dovoljno prostora za malu radionicu koju ste oduvijek htjeli.

Plan napada

Prije ikakvih fizičkih pomicanja teških predmeta iz garaže s jednog na drugo mjesto, na papir skicirajte garažu, a sve predmete, koje možete, poslažite na određena mjesta kako bi vam bili pri ruci i kako biste ih lakše pospremili. Nakon što ste skicirali garažu, razmislite kako najbolje možete iskoristiti sav prostor koji vam ona nudi. Tipična garaža ima parkirno mjesto, ali i prostor za sve različite stvari koje nemate gdje dalje smjestiti (sportska oprema, pomagala za uređenje vrta i drugi alat, gume za automobil koje vam trenutno ne trebaju). Ako je moguće, pokušajte pronaći neko mjesto gdje ćete ugraditi svoju malu radionu ili dio garaže iskoristite za malu teretanu, ako je garaža najveća prostorija u vašoj kući. Vrlo je važno da dobro izmjerite i analizirate prostoriju koju uređujete i organizirate prije stvarnog čišćenja.

Čišćenje prostorija

Prije nego počnete s organizacijom prostora, bilo bi dobro da sve predmete koji nisu teški iznesete iz garaže. Kako ih iznosite, tako ih polako sortirajte po njihovoj namjeni i polako ih stavljajte u kutije. Kako uzimate svaki predmet u ruke dobro razmislite je li vam još uvijek potreban ili samo zauzima prostor. Neke predmete možete donirati i prodati, a neke baciti. Ako imate previše stvari koje morate baciti, pozovite komunalno poduzeće da vam doveze kontejner kako bi posao bio brži i učinkovitiji.

Predmete koje želite zadržati trebate sortirati po svrsi, tako sav alat stavite na jednu hrpu, pribor za ličenje na drugu i slično. Organiziranje garaže projekt je koji može potrajati i nekoliko dana, pa je vrlo važno da ne odustanete prije nego što završite. Predmete koji ne smiju biti izloženi vanjskim uvijetima unesite u kuću tih nekoliko dana. Bilo bi idealno prostoriju oličiti, temeljito oprati i očistiti kako biste u nju mogli vratiti stvari, a isto vrijedi i za sve predmete koje ćete vratiti u garažu.

Vrijeme za slaganje

Nakon što ste odvojili predmete koji vam više ne trebaju, vrijeme je da one predmete koje ste zadržali vratite u garažu. Prije nego što počnete sa slaganjem, dobro pregledajte svaki kutak garaže da slučajno nešto ne treba popraviti. Kao što je već navedeno, oličite prostoriju, operite podove i zamijenite lošu stolariju. Nakon toga pregledajte predmete koje ste ostavili i vašom olovkom na crtež zabilježite kamo ćete što staviti i koji će dio garaže biti predviđen za koje predmete. Dobro razmislite gdje bi što moglo ići kako ne bi zauzimalo previše prostora.

Uzmite komade pluta ili nekog sličnog materijala i napravite zakovice koje će držati lagani alat. Grede ili kuke na stropu garaže mogu vam poslužiti kao mjesto gdje ćete objesiti bicikle, vesla, pribor za ribolov i slično. Vijke, matice i čavle možete poslagati u male plastične posude da vam uvijek budu na dohvat ruke. Ako imate pomoćnu prostoriju u nju stavite boje, otrove i slične opasne kemikalije, ako nemate dodatnu prostoriju, ormar s ispravnom bravom će isto dobro doći.

U svakom slučaju, način na koji ćete organizirati garažu ipak birate vi, ali je vrlo važno da prije svega sve skicirate i dobro isplanirate kako biste si olakšali posao i kako bi vam svi predmeti bili pri ruci kada trebaju. S ovih nekoliko savjeta, čišćenje garaže možda ne mora biti toliko velik posao kao što se čini.

L. K.

Komentari