Soorelis/Pixabay

Pravila za boje prilikom uređivanja doma

Postoje neka pravila koja će vam pomoći da ostvarite ono što ste mogli viđati samo na filmskim platnima

Odabir boja prilikom uređivanja interijera vašeg doma nije samo korištenje vaše omiljene nijanse i u toj boji oličiti cijelu kuću iznutra. Postoje neka pravila koja će vam pomoći da ostvarite ono što ste mogli viđati samo na filmu. sve što trebate napraviti jest slijediti ovih par vrlo jednostavnih savjeta kako bi vaš dom bio vrlo ugodno mjesto za život.

Ovih nekoliko pravila će vam pomoći da napravite prave odluke kada se radi o biranju nijansi za gotovo svaki element prilikom dizajna interijera. Osim toga što ćete dobiti dom o kojem ste oduvijek sanjali, također ćete i uštedjeti novca.

Nemojte ignorirati pravilo 60-30-10

Osnovno i gotovo najvažnije pravilo prilikom odabira boja za dizajn interijera je odabir pravog postotka. Na ovaj način vaš će interijer izgledati vrlo ugodno i udobno. Prilikom dizajna interijera striktno se držite pravila 60-30-10 što zapravo znači: 60% boje u prostoriji koju uređujete treba biti dominantna boja (zidovi), 30% treba pripasti sekundarnoj boji (namještaj i tapete) i 10% treba biti neka naglašena boja. Koristeći ove vrlo jednostavne savjete kojih se također drže i svjetski poznati dizajneri interijera moći ćete u svom domu stvoriti prostor na kojem bi vam zavidjeli i svi veliki časopisi o dizajnu interijera.

Koristite paletu boja

Jedno od pravila za određivanje boja prilikom uređivanja doma je da uzmete u obzir i paletu boja. Na paleti boja možete se odlučiti između komplementarnih i analognih boja. Komplementarne boje (one boje koje se nalaze jedna nasuprot druge u kotaču boja, tj. koja je boja kojoj suprotna) stvaraju u domu vrlo formalan stil. Ovaj odabir boja je vrlo prigodan za dnevne sobe ili blagovaonice. Analogne boje (boje koje se nalaze vrlo blizu jedna drugoj na kotaču boja) su savršen odabir za prostorije kao što su kupaonica i spavaće sobe, odnosno one sobe za opuštanje.


 

Važno je pravilno uravnotežiti tamne i svijetle nijanse

Uzevši u obzir da tamne nijanse daju prostoriji određeni ton težine, najbolji način kako stvoriti prostor je da slažete boje vertikalno. To konkretno znači da podovi trebaju biti tamnijih nijansi. Zidovi moraju biti malo svjetliji, dok plafoni trebaju biti najsvjetliji. Ovo je jedno od osnovnih pravila kojeg se drže svi soboslikari kada savjetuju kako oličiti sobu. Na ovaj način ćete svom domu osigurati onu prirodnu atmosferu koja će svima pomoći da se osjećaju ugodno, a za vaše ukućane ovo pravilo će stvoriti vrlo ugodan i udoban dom.

Okušajte se s kontrastima boja

Baš kako što komplementarne boje daju prostoriji glamuozni stil, kontrast između boja također može imati nevjerojatno velik učinak na to kakav će soba dojam davati. Kada koristite kombinacije velikog kontrasta, kao što su tamno ljubičasta i zlatna boja na elegantan način ćete dati poseban šarm vašoj prostoriji. Mali kontrasti, kao što je zelena i žuta, plava i siva prostoriji daju vrlo opuštajući stil. Upravo zbog toga kombinacije manjih kontrastnih varijanti pogodne su za prostorije namjenjene opuštanju, kao što je spavaća soba ili kupaona, a kombinacije velikog kontrasta su više za dnevne sobe, kuhinje i hodnike.

Nemojte zaboraviti na dodir crne

Jedno od najboljih pravi kada se radi o interijeru vašeg doma jest da u svaku prostoriju stavite barem jedan detalj crne boje. Taj detalj može biti nešto kao što je okvir za slike, dio stolne ili samostojeće lampe. Razlog tomu leži u činjenici da crna boja uvijek pomogne drugim bojama da dođu do izražaja, a samim time dolazi i do bolje definicije prostora u vašem domu. Također možete u prostorije dodati i koji bijeli element kako bi potaknutli kontrast na puno suptilniji način, no samo crna može učiniti vrlo velike promjene.

Za vašu spavaću sobu odaberite opuštajuću boju

Vrlo je važno da u prostorij u kojoj prevladavaju tople i nježne, te opuštajuće nijanse. Ovo je važno zbog vašeg emocionalnog i psihičkog odmora, neke žarke boje mogu vam ubiti taj osjećaj odmora u vašoj spavaćoj sobi. Kao primjer možemo uzeti vrlo žarku crvenu boju koja će vam umarati oči, a to svakako želite izbjeći u spavaćoj sobi. Osim crvene trebate izbjegavati narančastu i žutu boju. Savjet stručnjaka je da se odlučite za hladnije i tamnije nijanse koje su puno bolji odabir za spavaću sobu.

Izbjegavajte tople nijanse u prostoriji gdje objedujete

Jedan od emocionalnih odgovora na boje je vrlo slabo poznata činjenice da tople boje mogu drastično povećati vaš apetit, dok ga hladne boje smanjuju. Ovo je glavni razlog zašto se u blagovaonicama držite hladnih nijansi, bilo da se radi o kuhinji ili pak o cijeloj blagovaonici. Ako ste okruženi crvenim, žutim i ostalim toplim bojama u prostoru gdje odjedujete, možda ćete sami sebe zateći da uzimate koji komad više nego inače.

Prije odluke testirajte boje

Prije odabira boje trebate razmotriti kako će ta boja pristajati vašem namještaju, tapetama i prozorima, no još važnije od toga jest da te boje donesete na lice mjesta i vidite kakav će dojam te boje zapravo dati.

Obratite pozornost na izloženost prostorije

Uz odabir prave boje za prostor treba u obzir uzeti i količinu prozora te koliko svjetlosti ulazi kroz taj prozor. Jedno od važnijih pravila je da prozore koji gledaju sjeverno koristite tkanine svijetlijih nijansi jer tu ulazi puno manje svijetla. Za prozore na južnoj strani trebate gledati obratno i koristiti malo tamnije nijanse tkanina.

J.B.

Komentari