Trajanje kozmetičkih proizvoda

Iako često ne razmišljamo o tome, i naša šminka ima rok trajanja. Srećom postoje stručnjaci koji vode brigu o tome, kako bi mi znali da li je šminka još upotrebljiva.

Iako često ne razmišljamo o tome, i naša šminka ima rok trajanja. Srećom postoje stručnjaci koji vode brigu o tome, kako bi mi znali da li je šminka još upotrebljiva. Prirodni i organski preparati često nemaju kemijske konzervanse kao sintetički proizvodi. Rezultat toga je da prirodnim i organskim proizvodima brže ističe rok trajanja uz izloženost svjetlosti, te zraka.

Trajanje kozmetickih proizvoda
Shebeko/Shutterstock.com

Da bi otkrili proizvode kojima je istekao rok trajanja, jednostavno u svojem ormariću potražite proizvode koji su promijenili boju, miris ili izgled. Izgledno je da su antioksidanti izgubili snagu, ili pak da su se bakterije naselile i razmnožile. Pokušajte zapamtiti koliko dugo imate proizvod.

Generalno gledano na organske losione za tijelo i parfeme trebate baciti nakon tri godine. Proizvode za kosu nakon dvije. Šminku (bez ruža) trebate baciti nakon godine dana. Losion za sunčanje, proizvodi za njegu kože, proizvodi za usne te sve organske proizvode morate prestati upotrebljavati nakon šest mjeseci. Iako većina stručnjaka kaže da losion za sunčanje možete baciti tek nakon godine dana, posljednje studije dokazuju da neki sastojci već nakon šest mjeseci gube snagu.

Imajte na umu da su naši preci u 17. Stoljeću koristili samo prirodne preparate, a većina njih je umrla od bakterijskih infekcija. To je jedan od razloga zašto kozmetički preparati sadrže konzervanse, te zašto morate voditi posebnu brigu o prirodnim proizvodima. I još jednom napominjemo da i za sintetičke proizvode uvijek pregledate prije korištenja.

Prirodni preparati su u većini slučajeva bolji izbor od sintetičkih, samo je važno da obratite pažnju kad ste otvorili pojedini proizvod i koji mu je rok trajanja, te ga koristite u upotrebljivom roku.

Komentari