Žuti čaj

Zeleni čaj, bijeli čaj, odakle sada i žuti, pitate se? Žuti je čaj poznat već 1300 godina...

Čaj žutiZeleni čaj, bijeli čaj, odakle sada i žuti, pitate se? Žuti je čaj poznat već 1300 godina, no na neko je vrijeme pao u zaborav zbog kompliciranog načina obrade. Sada je njegova proizvodnja, ponajprije zahvaljujući brojnim istraživanjima koja su dokazala neupitnu zdravstvenu dobrobit ovog čaja, a posebno se naglašava njegovo djelovanje na smanjenje masnog tkiva budući da sadrži dijetalni enzim EGCG, nakon dugo vremena obnovljena.

Da pojasnimo, žuti se čaj dobiva od listova i pupova iste biljke Camellia sinensis, od koje se proizvode i ostale vrste čaja (crni čaj, zeleni čaj, oolong čaj i bijeli čaj), samo što žuti fermentira i oksidira duže od zelenog, no kraće od crnog i oolong. Faza sušenja je također sporija pa mu prepoznatljivu žutu boju daju upravo ti djelomično oksidirani listići. U ovakvom procesu sporog sušenja žuti čaj gubi trpku notu zelenog čaja, koja mnogima ne paše, nego je lagane arome, svježeg voćnog okusa i mirisa.

Žuti čaj sadrži antioksidanse koji imaju vrlo snažno antikancerogeno, antioksidativno i protuupalno djelovanje te sposobnost djelovanja na gubitak tjelesne mase. Antioksidansi prisutni u žutom čaju su vrste katehina/polifenola koji se smatraju jednim od najjačih antioksidansa prisutnih u hrani. Također, pripadaju skupini pet najučinkovitijih fitokemikalija u borbi protiv karcinoma. Žuti čaj sadrži i dijetalni enzim EGCG (epigalokatehin-3-galat) za koji su studije pokazale da pomaže bržem sagorijevanju suvišne masnoće te povećava potrošnju energije potrebne za probavu, apsorpciju i metabolizam hrane. Također, EGCG stimulira oksidaciju masti što rezultira smanjenjem zaliha masnog tkiva.

Sve ove blagotvorne i ljekovite osobine čaja dolaze do izražaja na duge staze, to jest tek kroz trajniju konzumaciju i, naravno, tek kada su podržane ostalim oblicima zdravog života, poput uravnotežene prehrane i redovite tjelovježbe. No, vjerujte nam, iz dva se razloga isplati napraviti dvi jetri tea time pauze tijekom dana i uvrstiti žuti čaj u svoj svakodnevni lifestyle: prvi je zdravlje, drugi je linija!

I kod nas su se pojavili brojni uvoznici žutog čaja, no Franck je prva tvornica na području jugoistočne Europe koja je krenula u proizvodnju ove vrste čaja. Od kvalitetnih i provjerenih sirovina, ravno s izvora, iz srca Kine, a prihvatljiv je i cijenom.

Važan je i način pripreme: voda ne smije biti kipuća, nego temperature od 70-80 Celzijevih stupnjeva. Prelijte vrećicu i ostavite je 3 minute.
 

Komentari