Zeleni čaj

Ima li koja druga hrana ili piće toliko ljekovitih svojstava kao zeleni čaj?

Ima li koja druga hrana ili piće toliko ljekovitih svojstava kao zeleni čaj? Kinezi poznaju ljekovita svojstva ovog čaja još od davnina, koristili su ga od ublaživanja glavobolje pa do liječenja depresije. U Hebološkoj knjizi zelenog čaja. Zeleni se čaj u kineskoj medicini upotrebljava najmanje 4000 godina.

Caj zeleni
 


Danas znanstvena istraživanja u Aziji dokazala su ljekovita svojstva povezana sa zelenim čajem. Za primjer uzmimo Nacionalni Insitut za Karcinom je 1994. je objavio rezultat epidemiološke studije koja uključuje da konzumiranje zelenog čaja smanjuje rizik raka jednjaka do 60 %. Istražitelji sveučilišta Purdue su nedavno potvrdili da spojevi koji se nalaze u zelenom čaju sprječavaju da se čelije raka razviju. Tu je i istraživanje da konzumiranje zelenog čaja samnjuje kolesterol.
Ovjde je navedeno nekoliko medicinskih slučajeva gdje zeleni čaj pomaže:

  • Karcinom
  • Reumatski aritritis
  • Visoki srupanj kolesterola
  • Kardiovaskularne bolesti
  • Infekcije
  • Pad imunološkog sustava

Što čini zeleni čaj posebnim?
Tajne zelenog čaja leži u činjenici da je on bogat Kacetin Polifenolom, posebno EGCG(epigallocatechin gallate). EGCG je moćni antioksidans, jako dobro spriječava razvitak karcinomskih čelija, on ih uništava bez loših utjecaja na zdravlje. Isto tako je dobar i u sprječavanju kolesterola, te usto spriječava i mogućnost srčanog udara.

Drevna kineska poslovica "bolje biti tri dana bez hrane, nego jedan dan bez čaja".

Komentari