Veliko čišćenje kozmetike iz ormarića

Jeste li ikada provjerili rok trajanja svojeg šampona ili svoje omiljene kreme za lice? Naime, postoji sasvim...

Jeste li ikada provjerili rok trajanja svojeg šampona ili svoje omiljene kreme za lice? Naime, postoji sasvim realna mogućnost da koristite proizvode koji više ne djeluju na način kako bi vi to željeli.

Stručnjaci za kozmetiku upozoravaju kako je nužno svakih nekoliko mjeseci napraviti veliko čišćenje u kupaonici i baciti u smeće sve što vam je nepotrebno. Svi proizvodi za osobnu higijenu imaju svoj rok trajanja. Većina sapuna i šampona s konzervansima ostaje nepromijenjena do dvije godine nakon što su proizvedeni, ali ne i od trenutka otvaranja.

Kozmetika


Prosječni vijek trajanja ostalih preparata bez konzervansa kreće se u intervalu od tri do četiri mjeseca. Nakon tog roka aktivni sastojci prirodnih proizvoda za njegu tijela gube svoju efikasnost. Lako ćete zamijetiti kako vaša kosa nije sjajna kao prije a koža postaje suhom unatoč stalne upotrebe losiona za tijelo. Osim što gube pozivni učinak, proizvodi kojima je istekao rok trajanja mogu naškoditi vašem zdravlju. U njima se počinju stvarati bakterije koje se kasnije prenose na vaše usne, koža postaje oštećenom, a česta je pojava crvenila i infekcija.

Kako znati da li je nečemu istekao rok trajanja? Većina proizvođača kozmetičkih preparata i šampona na pakovanjima svojih proizvoda ističe datum prestanka valjanosti, pa je svakako preporučljivo prilikom njihovog korištenja o tome voditi računa. Osim označenog datuma prestanka valjanosti na rok trajanja kozmetičkih preparata utječe i način njihovog čuvanja. Naime, preporučljivo je držati ih hladnijem i suhom mjestu jer ćete tako očuvati njihovu kvalitetu. Doticaj sa sunčevim svjetlom i toplinom negativno se odražava na kozmetičke preparate. Istovremeno nije preporučljivo ni druga krajnost. Njihovo držanje u hladnjaku može negativno promijeniti njihovu molekularnu strukturu, pa je takvo što jedino poželjno ukoliko proizvođač striktno zahtijeva. Osim same deklaracije za procjenu valjanosti kozmetičkih preparata treba primijeniti i osjetila. Ukoliko preparat smrdi, mijenja boju i strukturu, naravno da ga nije preporučljivo koristiti.

Koliki je rok trajanja?
Maskara, kreme za oči, ovlaživači očiju – tri do četiri mjeseca
Kreme za sunčanje – do dvije godine, ukoliko se čuvaju na hladnom i mračnom mjestu
Šamponi i regeneratori – dvije godine, no doticaj s vodom može skratiti rok trajanja
Ovlaživači kože – do šest mjeseci, ovisi o sastojcima, ukoliko su sadržana esencijalna ulja, onda tri do četiri mjeseca
Dezodorani – iako mogu trajati i duže, najefikasniji su tokom jedne godine
Losioni za tijelo – tri do četiri mjeseca
Balzami za usne – dva do tri mjeseca za stikove, a godinu dana ukoliko su u tubi

Komentari