krimar/Shutterstock

Kako odrediti da li je istekao rok trajanja kozmetici?

Čak i najboljoj i najkvalitetnijoj dugotrajnoj kozmetici u jednom trenutku mora isteći rok trajanja. Vrlo je važno da naučite kada je istekao rok trajanja i što ukazuje da kozmetika više nije za upotrebu.

Kreme sa hidrokinonom – ove kreme imaju iznenađujuće kratak rok trajanja i istek tog roka obilježava jedan vrlo učestali znak. Ako krema počinje dobivati smeđe nijanse, to je znak da ju trebate baciti. Kako bi im produžili rok trajanja, stručnjaci preporučuju korištenje posuda bez dotoka zraka, pa čak i da ih skladištite u hladnjaku.

Proizvodi protiv akni – isto kao i kreme sa hidrokinonom, ovi proizvodi će potrajati duže ako ih uskladištite u hladnjak. Bilo bi vrlo dobro da to i učinite. U normalnim uvjetima sastojci kao što je benzoil peroksid i salicilna kiselina zadržavaju svoja svojstva od četiri mjeseca do pola godine.

Proizvodi kojima je baza glikolna kiselina – ovi proizvodi se najčešće koriste prilikom procesa eksfolijacije, ovaj sastojak se najčešće može pronaći u različitim maskama za lice. Ako se zanemari rok trajanja, ovi proizvodi mogu biti vrlo opasni jer uzrokuju iritacije kože. Ovi proizvodi se ne smiju koristiti nakon tri mjeseca.

Proizvodi za hidrataciju kože – u ovom slučaju istek roka trajanja može varirati. Ako proizvod sadrži svojstva protiv starenja, njemu će rok trajanja ranije isteći. S druge strane, obična krema za hidrataciju kože može potrajati i do godine dana. Kako bi izbjegli zarazu bakterijama, dobro operite ruke prije nanošenja kreme.

Komentari