Prirodni sastojci u kozmetici

Prirodni sastojci u kozmetici postaj sve traženiji. Prema najnovijem istraživanjima u zapadnoeuropskim...

Prirodni sastojci u kozmetici postaj sve traženiji. Prema najnovijem istraživanjima u zapadnoeuropskim zemljama, oko 67 posto žena kupuju kozmetičke proizvode koji sadrže prirodne tvari iz biljaka i voća. U trendu je povratak prirodi, recepture koje su poznavale već i žene staroga Egipta za koje se zna da su mnogo držale do izgleda.

"Ciparska trava", na primjer, bila je u vrijeme Cezara i Kelopatre omiljen dodatak pomadama koje su, već i u to doba, navodno trebale spriječiti pojavu bora. Ispadanje kose trebala je spriječiti masaža vlasišta uljem omorikove četine. Svjesni neprocjenjive vrijednosti kože i kose, ugledniji bi Egipćan često utrošili cijelo jutro na raskošnu njegu tijela. Prva kupaonica sagrađena je još 1700 godina prije Krista, u palači Knososu na Kreti.

Kozmetika na bazi prirodnih sastojaka


Mnogi drevni recepti, zahvaljujući suvremenoj tehnici, danas doživljavaju potvrdu. I znanstvenici iz razvojnih odjela velikih europskih kozmetičkih kuća oslanjaju se na prirodne tajne ljepote. Ipak, oni se protive tome da se kuhinja pretvori u kozmetički laboratorij za pripremu krema za kožu i vodica za lice. Kod kuće se ne mogu postići isti higijenski uvjeti kao u laboratoriju pa proizvodi iz kućne radinosti mogu biti onečišćeni bakterijama i više štetiti no koristiti koži.

Većina prirodnih tvari primjenljiva je tek pošto je kemijski pročišćena i pripremljena. Zato većina kozmetičkih kuća ne koristi čiste prirodne tvari, već one identične prirodnima, ali proizvedene u laboratoriju. Prednost laboratorijske biokozmetike: besprijekorna higijena, dulji rok trajanja i testitanje kako djeluje na kožu.
 

Komentari