Haube za kosu koje liječe depresiju

Uređaj koji neodoljivo podsjeća na starinske haube za sušenje kose, onakve kakve su se nekada koristile...

Uređaj koji neodoljivo podsjeća na starinske haube za sušenje kose, onakve kakve su se nekada koristile u svim salonima, najavljen je kao radikalna nova metoda liječenja depresije. Pacijent jednostavno sjedne ispod mašine koja se priključi na njegovu glavu i tako ostane otprilike 20-tak minuta.

Za to vrijeme magnetski impulsi djeluju kroz lubanju na mozak. Oni stimuliraju dijelove mozga za koje se misli da su zakočeni u djelovanju kod ljudi koji pate od depresije. Ovi neobični tretmani su zasnovani na tehnici zvanoj transkranijalna magnetska stimulacija, ili skraćeno TMS, koja je tokom zadnjih deset godina ispitivana kao alternativa uzimanju uobičajenih lijekova kod mentalnih bolesti.

ZHauba za kosu

Većina modernih antidepresivnih lijekova, poput Prozaca, djeluje kroz usklađivanje nivoa serotinina, kemijskih spojeva koji utječu na promjene raspoloženja. Ti lijekovi su se pokazali vrlo uspješnima, no problemi su u pravilu nastajali prilikom prekidanja terapije kada su pacijenti često patili od samoubilačkih misli. Prilikom tretmana TMS-om takvi problemi se do sada nisu pojavljivali. Do sada je konvencionalna TMS uključivala slanje blage električne struje kroz elektrode priključene na glavu, no uz pomoć novostvorenih "haubi" više neće biti potreban bilo kakav fizički kontakt. Inače, prvi pokušaji liječenja depresije uz pomoć magnetskih impulsa počeli su u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća.

Zanimljivo je da unatoč tome još uvijek nije postalo jasno kako ti impulsi stimuliraju stanice u mozgu na aktivnost i stvaranje ravnoteže količina serotinina. Testiranja "haubi za kosu", osmišljenih od strane izraelskih znanstvenika, sugeriraju bitno poboljšanje stanja pacijenata u roku od sedam do deset dana. Nakon toga nestaju bilo kakvi simptomi depresije. Ovo otkriće izuzetno je važno jer u svijetu prosječno svaki peti čovjek pati od nekog oblika te bolesti. U planu su istraživanja koja bi trebala pokazati da li ova nova tehnologija pomaže i kod nekih drugih vrsta bolesti poput, autizma ili pretjerane gojaznosti.
 

Komentari