Carski rez

Carski rez je dobio naziv po Gaju Juliju Cezaru koji je na taj način izvađen iz majčina tijela...

Carski rez je dobio naziv po Gaju Juliju Cezaru koji je na taj način izvađen iz majčina tijela, Danas više od 10 posto žena rađa tim zahvatom. U Europi je po tome na prvom mjestu Italija. Ako je žena već imala carski rez, ginekolog će najčešće i kod drugog poroda savjetovati isto. Kada se dijete rada nogama naprijed, umjesto glavom, liječnici će također savjetovati kirurški zahvat.

Carski rez znači porod bez trudova pa žene na njemu inzistiraju kada misle izbjeći porođajne bolove. No, to nije sasvim točno: u postoperativnom razdoblju osjećaju se kontrakcije maternice, istina, slabije. Ne treba zaboraviti da je carski rez prava, ozbiljna operacija koja se izvodi u potpunoj anesteziji te, poput svake druge operacije, predstavlja određen rizik pa i opasnost za život majke, a moguće su i postoperativne komplikacije.

Porod na carski rez

Za dijete taj zahvat u pravilu ne predstavlja nikakvu pogibelj. Jedini rizik za dijete može biti raniji termin poroda od biološkog, naročito ako se carski rez iz bilo kojeg razloga planira ranije. Posljedica ponekad može biti insuficijencija dišnih organa, koji se još nisu uspjeli razviti.
 

Komentari