PAPA test spašava život

PAPA test je pretraga kojom se uzima brisa grla maternice kako bi se ustanovilo da li ima promjena na stanicama koje mogu dovesti do raka grla maternice.

PAPA test je pretraga kojom se uzima brisa grla maternice kako bi se ustanovilo da li ima promjena na stanicama koje mogu dovesti do raka grla maternice. Redovita kontrola je jako važna kako bi se na vrijeme ustanovile eventualne promjene na stanicama. Istraživanja su pokazala da najmanje 90% žena koje obole od te vrste raka nikad nisu radile PAPA test. Redvitim pretragama, veća je vjerojatnost da će biti primijećen bilo koji rani znak raka. No, kao što je to i sa svakom drugom pretragom, ni PAPA test nije nepogrešiv pa neke promjene mogu promaknuti. Znanstvenici konstantno istražuju kako povećati točnost PAPA testa, uključujući i potragu za HPV (humani papilloma virus), jer se neke njegove podvrste povezuju s rakom grla maternice.

Papa test obavezan

Kako se pretraga izvodi
Sve žene u dobi od 20 do 65 godina trebale bi otići na PAPA test jednom godišnje. Uzorak se uzima na način da ginekolog malo zagrebe površinu grla maternice i uzima uzorak stanica. Dobiveni se uzorak razmaže po staklenoj pločici i pošalje u laboratorij na analizu. Najbolje razdoblje za uzimanje brisa je između dvije menstruacije, kad je sluz grla maternice čista, a grlo blago otvoreno.
Kod rodilja kojima je prošlo manje od 8 tjedana od poroda PAPA test može dati krive rezultate jer je normalno da se u prvih 2 mjeseca od poroda pokaže da u tijelu postoji upalni proces.

Također kod žena koje su ušle u menopauzu test može biti nepouzdan iz razloga što se stanice grla maternice u tom razdoblju počinju smanjivati i pod mikroskopom mogu izgledati promijenjeno čak i ako su potpuno normalne. Kod žena u postmenopauzi rizik raka grla maternice jako mali.

Rezultati PAPA testa
Kod 80 - 90% žena nalazi će biti normalni. Kod nalaza koji budu pokazivali neku promjenu ocjenjuju se prema ozbiljnosti:

  • Kod 5% žena javlja se blaga diskarioza koja se u većini slučajeva sama vrati u normalu, te se nalaz mora ponoviti u razdoblju od 4-6 mjeseci. Ako je žena pušać manja je vjerojatnost da će se promjene normalizirati. Kod diskarioze se ne morate brinuti dok ne ponovite pretragu jer obično trebaja proći nekoliko godina da se rak razvije, zato se nemojte brinuti dok čekate da ponovite nalaz.
     
  • Žene sa umjerenom diskariozom upućuju se na promatranje ili će vam ginekolog preporučiti kolposkopiju. Kolposkopija je pretraga kojom se grlo maternice pregledava posebnim mikroskopom. Pri tome se obično uzima biopsija da se mogu bolje pogledati stanice.
     
  • Teška diskarioza uvijek zahtijeva liječenje kao i umjerena diskarioza. U rijetkim slučajevima bit će potrebna konizacija. To je operativni postupak kojim se odstranjuje stožasti dio grla maternice, a izvodi se u općoj anesteziji. Tim se zahvatom uklone promijenjene stanice, ali pritom grlo maternice može oslabiti, što može izazvati preuranjen porod u budućim trudnoćama.

Ukoliko PAPA test pokaže na zloćudne stanice, uobičajen postupak u tom je slučaju kirurški zahvat i zračenje te, kao posljednje sredstvo, histerektomija odnosno uklanjanje cijele maternice.

Komentari