Horwin/Pixabay

Opekline kod djece

Istraživajući svijet oko sebe djeca se nerijetko mogu doveti u životnu opasnost, a vrlo često je riječ o opeklinama

Djeca su sama po sebi vrlo radoznala i vole istraživati svijet oko sebe. To istraživanje može dovesti vaše dijete u neposrednu opasnost, a posebno su opasne opekline. Mali trenutak nepažnje može vam stvoriti velike probleme. Za vas smo priredili članak u kojem ćemo vam objasniti što i kako učiniti ako vaše dijete zadobije opekline po tijelu.

Što učiniti ako je dijete zadobilo ozbiljne opekotine po tijelu?

Ako se dogodi da vaše dijete zadobije ozbiljne opekline u što kraćem vremenskom roku udaljite dijete od izvora topline na koje se opeklo. Najvažnije je da dijete nije više u opasnosti. Ako se prilikom zadobivanja ozljeda odjeća na djetetu zapalila ugušite plamen sa ručnikom, prekrivačem ili nečim drugim kako bi spriječili dotok kisika do plamena.

Ako vaše dijete prilikom zadobivanja opekline u bilo kojem trenutku prestane disati, izvedite zahvat oživljavanja i zamolite nekoga da odmah pozove hitnu medicinsku pomoć. Ako ste sami prilikom nezgode onda prvo dijete oživljavajte dvije minute i tek onda pozovite hitnu medicinsku pomoć.

U slučaju da vaše dijete i dalje diše, nazovite hitnu medicinsku pomoć i odmah ga odvedite na hitan prijem lokalne opće bolnice. Djetetu trebate na mjesto opekline staviti sterilnu gazu, i ni u jednom slučaju nemojte sami pokušavati zaliječiti opeklinu. Imajte na umu također da ne smijete dodirivati opeklinu ili pak puhati na nju jer vrlo lako može doći do ozbiljnih i po život opasnih infekcija.

Hoće li moje dijete trebati hospitalizaciju?

Ako vaše dijete zadobije opekline trećeg stupnja ili pak zadobije manje opekline koje su zahvatile vrlo široko područje, ono će vjerojatno trebati ostati u bolnici na promatranju. Opekline drugu stupnja ponekad mogu proći i bez ostanka u bolnici na promatranju. Vaše dijete će trebati često odlaziti kod liječnika kako bi on mogao pratiti promjene na opeklinama i kako se one ponašaju.

Kako odrediti koliko je ozbiljna opeklina?

Opeklina prvog stupnja je najblaži oblik opekline u kojem su samo površni slojevi kože oštećeni. Opeklina prvog stupnja se prepoznaje tako što je koža samo crvena i ponekad orosita. Ovaj stupanj opekline izgleda kao opeklina od sunca i nije toliko opasna.

Opekline drugog stupnja su one gdje je drugi sloj kože opečen, njega možemo prepoznati tako to je opeklina prekrivena malim mjehurićima i počinje oticati.

Najopasnije su opekline trećeg stupnja. Područje kože, koje je opečeno na prvi pogled vam se može činiti bijelim i spaljenim, nije ozbiljnije oštećena. Opekline trećeg stupnja nisu bolne, no one su najopasnije jer su živci u koži spaljeni i oštećeni.

Trebam li svoje dijete odvesti liječniku?

Svoje dijete odmah odvedite liječniku osim ukoliko je došlo do vrlo male opekline prvog stupnja. Ako su opekline poveće (veće od 10 cm u promjeru), na licu vašeg djeteta, rukama, u predjelu genitalija, ili je opeklina uzrokovana elektronskim aparatom, tada je potrebno da dijete odvedete liječniku u što kraćem vremenskom razdoblju.

Što učiniti ako dijete zadobije manje opasnu opeklinu?

Ako dijete zadobije malo manje opasnu opeklinu brzo rashladite to područje sa hladnom vodom ili stavite hladan oblog deset do petnaest minuta. Nakon toga dobro osušite predio opekline i omotajte ga sterilnom gazom.

Nakon toga odvedite ga liječniku i zamolite ga da djetetu da paracetamol ili ibuprofen kako bi djetetu olakšao bolove. Ni u jednom slučaju djetetu nemojte davati aspirin koji može uzrokovati vrlo rijetko ali opasno stanje koje se naziva Reyeov sindrom.

Ako ne opeklini počnu pojavljivati mjehurići, jednostavno nanesite pripravak sa antiseptikom i previjte opeklinu za čistim i dezinficiranim zavojem. Zavoj treba biti opušten. Nikada nemojte pokušati probiti mjehurić jer su oni vrlo važan dio procesa obnove i regenracije kože.

Nemojte na opeklinu stavljati maslac, mast, losione i puder. Ove namirnice mogu uzrokovati infekcije. I također nikada nemojte pokušavati rashladiti opeklinu sa ledom, jer led može još više oštetiti kožu.

Opeklina prvog stupnja će zacijeliti kroz nekoliko dana, no za opekline drugog stupnja je potrebno proći više tjedana. Ako vaše dijete pokazuje bilo kakav znak infekcije dok rana zacjeljuje u što kraćem vremenskom roku ga odvedite kod liječnika. Neki od znakova infekcije mogu uključivati bol, oticanje, crvenilo, iscjetke gnoja, neugodan miris, natečene limfne čvorove, groznice i crvenilo koje se širi od mjesta opekline.

Kako tretirati opekline nastale od kemikalija?

Opekline nastale od lužine, kiseline ili bilo koje druge kemikalije mogu izgledati kao opeklina od sunca. Ako dođe do toga, uklonite odjeću djeteta, ako je potrebno i škarama odsjeći pojedine dijelove kako ne bi ostale dijelove tijela izložili širenju opeklina i kemikalija. Ako je kemikalija suha (u obliku pudera ili praška) nađite siguran način kako ju ukloniti sa kože djeteta.

Opečeno područje odmah isperite sa hladnom vodom, držite ju ispod mlaza petnaest minuta i nakon toga kožu nježno operite sapunom i isperite vodom. Ni u jednom slučaju nemojte nanositi bilo kakve losione i pripravke. Nakon što ste to mjesto osušili stavite na opeklinu suhu i sterilnu gazu.

Ako je opeklina vašeg djeteta penetrirala kroz kožu, samim time uzrokujući opeklinu drugog stupnja u to kraćem vremenskom roku odvedite dijete liječniku ili na hitni medicinski prijem bolnice. Dijete također odvedite liječniku ako je opečeno područje promjera većeg od 10 cm, ili ako se nalazi u predjelu očiju, ruku, stopala, te genitalija.

Ako je vaše dijete progutalo ili udahnulo neku opasnu kemikaliju, odmah pozovite hitnu pomoć. Operater će vas polako voditi korak po korak kako spriječiti neke opasnije posljedice. Ako je kemikalija došla u kontakt sa djetetovim očima, vrlo je važno da ih ispirete dvadesetak minuta po mlazom vode i odmah nakon toga da dijete odvedete na hitni medicinski prijem.

J.B.

Komentari