Kako uskladiti obitelji i karijeru?

Prije 20 godina većina žena je bila sretna što mogu ostati doma, no u današnjici čak i sretno udane žene žele svoju financijsku samostalnost. Žene žele napraviti val promjena i zaraditi svoj novac.

Prije 20 godina većina žena je bila sretna što mogu ostati doma, no u današnjici čak i sretno udane žene žele svoju financijsku samostalnost. Žene žele napraviti val promjenae i zaraditi svoj novac. No kako uskladiti posao i ulogu žene, majke i domaćice? Ponekad se ovo može činiti kao nemoguć zadatak, no postoje načini kojima bi to bilo lakše.

Obitelj i karijera
Deklofenak/Shutterstock.com
 

Nemojte pokušavati napravit sve sami
Velika je vjerojatnost da kao zaposlena žena nemate vremena ni energije skuhati jelo ili počistiti kuću. Neke super žene sve mogu stići, no većina smrtnika ne stigne. Zamolite vašeg supruga i obitelj da vam pomognu u kućanskim poslovima kako bi vam malo olakšali. Život treba biti timski rad, a doma ste jedan tim, no ako ne shvaćaju da se ubijate od posla, jednostavno budite otvoreni i iskreni da vam je potreban pomoć.

Komunikacija je jako bitna
Komunikacija je ključni aspekt u svim životnim situacijama, no može biti presudan ako ste zaposlena žena. Trebate razgovarati sa svojim životnim partnerom o tome kako se vi osjećate, i kako se on osjeća. Ako imate djecu povedite računa o tome kako se oni osjećaju, te da nemaju problema s time što vi radite. Svaki se problem može riješiti razgovorom čak i onaj najteži. Mlađa djeca možda će imati poteškoća sa razumijevanjem zašto su mame njihovih prijatelja uvijek doma, a vi niste. Svakako bi im trebali objasniti situaciju, da se ne bi u njima kasnije razvio osjećaj zapostavljenosti, da ne bi mislili da se niste dovoljno skrbili o njima kroz djetinjstvo.

Organizirajte svoje vrijeme
Čak i žene koje nisu zaposlene mogu dobiti osjećaj da dan nema dovoljno sati. Zaposlenim ženama je dosta izazovno biti dobar zaposlenik, dobra majka i domaćica. No sve je u planiranju, čak par sati možete uštedjeti dobrim planiranjem. Svatko od nas ima potrebu za vremenom koji ćemo iskoristiti samo za sebe, bilo da telefoniramo, gledamo televiziju ili pak da se opustimo. No kada vidimo koliko nam to vremena uzme svakodnevno, ostanemo šokirani. Neke žene mogu izgubiti cijeli sat da ne naprave ništa što su planirale. Za zaposlene žene taj sat može biti ključan, stoga bacite se na planiranje dana, to će vam uvelike smanjiti napetost hoćete li sve stići napraviti, a i ostat će vam vremena za vas.

Zaboravite poslovne probleme kad krenete doma
Potrudite se da poslovne brige ostavite na poslu. Teško je biti majka i žena kada su vaše misli negdje dalje, recimo na poslu. Ravnoteža između posla i obitelji zahtijeva puno žrtve, no nemojte dozvoliti da vaša obitelj ispašta zbog vašeg posla. Kao što je bitno da poslovne brige ostavite na poslu, vrlo je važno da i sami sebe oslobodite briga tu i tamo. Svatko od nas treba vremena za sebe, vremena za opuštanje. Teško je zaboraviti na sve i posvetiti se sebi, no svakako si dopustite malo opuštanja. Bolje ćete funkcionirati s napunjenim baterijama...

Nemojte žrtvovati sve zbog posla
Iako je posao vrlo važan, nije važniji od vaše djece i supruga. Muškarci imaju naviku smatrati da je njihov posao vrlo važan i da nemaju vremena za ništa drugo. No žene moraju voditi računa da ne naprave istu grešku. Isplanirajte vrijeme tako da stignete sve, i biti sa suprugom, i s djecom pa čak i sa samom sobom.

U životu se sve vrti oko ravnoteže. Za većinu zaposlenih žena je to najvažnija stvar. Održavanje doma, majčinstvo nad djecom, biti dobra žena, sve su ovo poslovi s punom satnicom za sebe. No zaposlena žena se treba potruditi da organizira vrijeme i za sebe. No treba imati dobru ravnotežu između komunikacije i organizacije, čak i najbolji raspored može biti beskoristan ako ne komunicirate sa okolinom.

Komentari