Deklofenak/Shutterstock

Kako se držati dnevne rutine

Uvedite red u svakodnevan život vaše obitelji, te na taj način osigurajte sebi i svojim bližnjima više vremena koje možete provesti zajedno.

 

Ručak treba biti skuhan, rublje za peglanje je po cijeloj dnevnoj sobi, dječje hrane po cijeloj kuhinji i negdje mobitel zvoni. Zvuči li vam ovo poznato? Za vas smo danas priredili par članaka kako pomoći vašoj obitelji da se usredotoči na dnevnu rutinu. Čak i oni najmanji mogu pomoći da se sve dovede u red. Kroz ovih par savjeta ćemo vam pokušati pomoći da sve dođe na svoje mjesto.

Napravite raspored poslova – napravite jednostavan raspored za cijelu obitelj sa poslovima koje treba obaviti. Kada dovršite raspored, markerom u boji označite poslove. Svakako ostavite mjesta i za zabavu. Nemojte zaboraviti naznačiti vrijeme i za društvene igre, video igrice te za druženje sa prijateljima. Neka vam svi u obitelji pomognu pri izradi rasporeda.

Probudite se pola sata ranije – san je vrlo vrijedna stvar kad se zatrpani poslom preko glave. No ako si navijete alarm pola sata ranije, imati ćete vremena za sebe prije nego što se svi ostali probude. U tom vremenu možete vježbati, otuširati se ili pak napraviti dio posla. Ranije buđenje pomaže u sprječavanju stresa i čini dnevnu rutinu lakšom.

Veliki doručak za obitelj – dan prije priredite doručak za jutro. Ispecite muffine ili sličnu poslasticu. Vrlo je važno zdravo doručkovati. Ovo vam daje priliku da porazgovarate sa obitelji prije nego što svatko ode na svoju stranu.

Postavite tajmer – tajmer pomaže da se djeca ne osjećaju zapostavljeno, recimo u kupaonici ili prilikom razgovora na telefon. Pustite ih da se dogovore oko vremena.

Ugasite televizor nakon škole – umjesto da po cijeli dan gledaju televiziju, izvedite djecu van i radite neke aktivnosti na svježem zraku. Striktno se držite kontrole televizije, možda će gunđati ali će vam poslije biti zahvalni.

Organizirajte se oko večere – večera neka bude svaki dan u isto vrijeme. Večera stvara zdrave obiteljske veze. Možete razbiti monotoniju novim receptima, te svakako pozovite djecu da vam pomognu oko kuhanja i pripreme hrane.

J. B.

Komentari