Dmitrijs Dmitrijevs/178

Kako uspješno preživjeti blagdane

Polako nam dolaze blagdani, osim priprema svog doma, trebamo prirediti sebe i svog partnera za to razdoblje.

 

Svakome od nas poznat je onaj osjećaj pred Božićne blagdane kada su gradovi ukrašeni s bezbroj lampica i ukrasa različitih veličina i vrsta. Mi se isto potrudimo pridonijeti tom blagdanskom ugođaju ukrašavanjem vlastitoga doma. Osim priprema doma za blagdane trebamo prirediti i svoju vezu ili brak za isto. Međutim dosta ljudi nije još upoznala svoju bolju polovicu, no to ih ne izdvaja da se pripreme na blagdanski stres.

Sada je pravo vrijeme da se pripremite na različita iskušenja koja se pred vas mogu staviti u blagdanskom razdoblju. Bilo da ste se nedavno vjenčali, zaručili, da ste u vezi ili pak sami, postoje neke stvari koje sada možete učiniti kako bi imali sretne i predivne blagdane. Za vas smo priredili članak u kojem ćemo vam pokazati nekoliko trikova kako i vi možete uspješno preživjeti predstojeće Božićne blagdane.

Mladi par

Za mladi bračni par čije obitelji slave Božić, pitanje gdje ga slaviti može ponekad dovesti i do ozbiljnih trzavica u braku. Međutim, uz malo razgovora i pravilnog pristupa možete ovaj problem riješiti na taj način da pogoduje vašem braku i da vam još više učvrsti vezu koju imate. Prema jednom istraživanju dokazano je da su oni parovi izloženi stresnoj situaciji nedugo nakon stupanja u brak, a istu su riješili razgovorom i bez loših posljedica, bez većih problema uspjeli riješiti druge, mnogo kompliciranije situacije u kojima se nađu kasnije u životu. Stres oko Božićnih blagdana možda će dobro doći vašoj boljoj polovici da radite kao ekipa i naučite kako svaku trzavicu riješiti bez puno vike i galame.

Ako ste se upravo vjenčali, tada je velika vjerojatnost da će obje stane vaše obitelji htjeti da budete prisutni za obiteljskim stolom u ovom blagdanskom vremenu. Stoga se postavlja pitanje gdje otići? Planiranje je neophodno, a što prije isplanirate to će biti bolje za vas. Razmislite o svim opcijama i nemojte se ustručavati biti kreativni.

Neki od tipičnih scenarija kojima možete riješiti probleme:

Okupite obitelji – ako obje strane obitelji žive u blizini i imate ih gdje ugostiti tada je ovo savršen odgovor na sve vaše probleme. Jednostavno ih okupite doma za Božićne blagdane i započnite novu tradiciju. Iako vam se može dogoditi nekoliko pogrešaka oko pripreme, nemojte se zbog toga izlagati stresu. Vaše obitelji će zasigurno biti pune razumijevanja, pa čak i ako nije sve savršeno. S obitelji na okupu ovo će biti savršeni blagdani.

Duplo slavlje – ako vaše obitelji ne žive daleko jedna od druge, tada ćete moći uživati u blagdanima sa obje strane obitelji na okupu, no ne u isto vrijeme. Možda ćete uživati u božićnom ručku na jednom mjestu, a na večeri na drugom. Kako bi pošteno odlučili, bacajte novčić.

Odabir strane – ako vaše obitelji žive poprilično daleko jedna od druge, tada morate birati gdje ćete otići. U ovom slučaju bilo bi dobro da na vrijeme odlučite gdje ćete provesti koje blagdane. Na ovaj način nećete uskratiti drugu obitelj za posjetu prilikom drugih blagdana. Jednostavno odlučite gdje ćete za koje blagdane ići.

Veza

Za parove koji su već duže vrijeme u vezi, ovo će možda biti prvi blagdani koje će skupa provesti. Kao i kod mladih bračnih parova, ovdje se postavlja pitanje gdje provesti blagdane. Upravo zbog toga možete biti izloženi većoj količini stresa zbog nove sredine u koju idete slaviti blagdane. Dok su inače blagdani uvijek puni sreće i zajedništva, može se dogoditi da dođe do nekog sukoba. Ako se to ipak dogodi u kući vašeg dečka ili cure, najbolje bi bilo da budete neutralni. Ovo nije najbolje vrijeme da dokazujete svoje pregovaračke vještine. Dok se pokušavate uklopiti u novu okolinu, vaš zadatak je da budete ugodno društvo i pristojni. Vrlo je važno da u svakoj situaciji zadržite svoje manire i da pitate možete li im možda pomoći u pripremi hrane ili postavljanja stola.

Dejtanje

Za parove koji još uvijek dejtaju, a nisu još u vezi ovo vrijeme može biti vrlo stresno. Imati romantični odnos u kombinaciji sa blagdanima mogu vas dovesti u vrlo nezgodan položaj i mogu na površinu isplivati neka pitanja kao što su:

Trebam li mu kupiti poklon?

Trebam li ga pozvati da provede blagdane sa mojom obitelji?

Koji je naš trenutni status?

Ovakvu situaciju možete riješiti razgovorom. Možda je prerano da pozovete svoju posebnu osobu za Božićne blagdane. Ako je to glavni problem, pitajte svog partnera što on misli o tome. Planirate li razmijeniti darove, dobro bi bilo da o tome porazgovarate. Ne postoji ništa gore od toga da jedno drugo držite na određenoj udaljenosti. Ako vam predstojeći blagdani stvaraju pritisak na određivanja vašeg trenutnog statusa, tada je to idealno vrijeme da se i time pozabavite.

Samački život

I za samce ovo vrijeme može izazvati veliki pritisak. Ako sami plovite blagdanima okruženi morem parova, tada je sasvim normalno da osjećate neugodnost i nelagodu. Nemojte se dati smeti, uživajte. Ovo je izvrsno vrijeme da upoznate nekoga novog. Blagdanski ugođaj dat će vam još romantičniji početak, nadamo se, nove ljubavi.


 

Komentari