Elena Yakusheva/Shutterstock

Kako izgraditi samopouzdanje

Narušeno samopouzdanje je vrlo teško povratiti, no nije nemoguće.

Razmislite o tome što držite pod kontrolom, a što je izmaklo kontroli, te sve zabilježite dnevnik. Nakon 2-3 tjedna usredotočite se na stvari koje ste zapisali i potrudite promijeniti ih. Procijenite vašu okolinu, veze i radni prostor kako bi razumjeli što vas sputava te koje se stvari mogu trenutno promijeniti.

Ako postoje ljudi ili situacije koje vas sputavaju, razmislite kako ih u svojoj bilješci ili životu premjestite na drugo mjesto. Svoje prijatelje i aktivnosti koje vas čine sretnima postavite kao prioritete u svom životu.

Zapamtite, samo vi možete napraviti najbolje za vas. Kada se dogodi loša situacija, nemojte se smatrati krivima. Umjesto toga duboko udahnite i razmislite koji je slijedeći korak kao bi izašli iz trenutne nepogodne situacije za vas.

Tjelovježba pomaže osloboditi napetost koja se taloži u vašem tijelu kada ste pod stresom. Dobra tjelovježba pomaže vam da se osjećate opušteno i osvježavajuće. Nakon vježbanja osjetit ćete navalu endorfina što će vas učiniti sretnijima.

Isplanirajte vrijeme sa prijateljima i obitelji. Provedeno vremena sa ljudima koje volite dobar je način za podizanje samopouzdanja, a planiranje unaprijed daje vam nešto čemu ćete se veseliti nekoliko dana.

Potražite izvor stresa u vašem životu. Radite li previše? Uzeli ste si previše aktivnosti? Umjesto da dopustite da vas aktivnosti zatrpaju, nađite način kako uskladiti vrijeme i aktivnosti koje će vas osloboditi stresa i osvježiti.

Nađite si hobi. Pisanje je dobro za dušu i um. Možda će vam pisanje dati novu perspektivu te pomoći da razvijete osjećaj samopouzdanja.

Postavite si ostvarive ciljeve. To možete tako da pravite podsjetnike, a nakon toga ih polako rješavate te ćete na taj način graditi vaše samopouzdanje, nakon što ostvarite cilj na podsjetniku, svakako ga zabilježite. Time ćete utjecati na pozitivno ponašanje.

Nazovite prijatelja s kojim se dugo niste čuli. To će biti super način da osvježite svoj odnos, a ujedno će pomoći da se osjećate društveno aktivni i prijateljski raspoloženi.

Okružite se glazbom, knjigama i programom koji odgovara vašem trenutnom raspoloženju. Izbjegavajte knjige, filmove i pjesme koje vas deprimiraju.

J.B.

Komentari