5 savjeta do sreće

Kako biti sretan? Ovisno o osobi, odgovor može biti najteži ili najlakši na svijetu. Onima koji su još uvijek u potrazi za njime, psiholozi savjetuju par jednostavnih metoda.

Što je potrebno za sreću?Kako biti sretan? Ovisno o osobi, odgovor može biti najteži ili najlakši na svijetu. Onima koji su još uvijek u potrazi za njime, psiholozi savjetuju par jednostavnih metoda. Nisu teške, možete ih početi prakticirati već danas.

1. Prekinite negativnost
Svaki puta kada pomislite neku negativnu misao, zamijenite ju s pozitivnom. Umjesto da bjesnite ako vam se pokvari auto, pomislite, Ovo mi je dobar podsjetnik da pripazim na sigurnost u vožnji. Mračne misli možete spriječiti i ubacivanjem nekih pozitivnih u svoju svakodnevicu: Ponavljajte mantru poput „Život je dobar“ kadgod nešto ispadne dobro.

2. Napravite inventuru sretnih događaja
Svake večeri pribilježite ili napravite mentalnu listu tri stvari, velikih ili malih, koje su vam taj dan izmamile osmjeh na lice (netko vam je ustupio sjedalo u autobusu; vašem šefu se svidjela vaša zamisao). Ta vesela lista pomoći će vašem optimizmu da se vine u zrak. Što više budete tražili male životne radosti, više ćete ih i naći.

3. Inspirirajte i druge da se nasmiješe
Poklonite kompliment blagajnici u dućanu, ili pomognite bolesnom prijatelju. Usrećivanje drugih ima efekt bumeranga: saznanje kako se netko raduje, a da ste vi pridonijeli tome, daje vam poseban sjaj. Osim toga, kada cijenite sreću drugih, učite biti bolji i sami prema sebi, pa kao rezultat toga, postajete sretniji.

4. Olakšajte si teret
Lako je zapostaviti stvari koje želite napraviti u ime stvari koje trebate napraviti (kao što je prionuti rješavanju one nakupljene pošte). Pa u svaki dan uvedite poticaj: za svaki „trebam“ posao koji obavite, počastite se – čak i nečim tako jednostavnim kao što je sjesti pet minuta u miru i sanjariti.

5. Proslavite promjene
Dok budete isprobavali ove ideje, oslušnite kako reagirate. Možda se više smijete ili vam je hod postao živahniji. Uživajte u osjećaju, pa ćete biti motivirani i dalje nastaviti sa svojim veselim navikama. I upamtite: Sreća je putovanje vođeno vjerovanjem da uvijek možete odabrati radost.

Komentari