Stevepb/Pixabay

Kako funkcionirati nakon rastave

Nakon razvoda je vrlo teško funkcionirati i potrebno je jako puno vremena da se sve slegne.

Vrlo je važno da budete spremni prihvatit i pozitivne i negativne ishode razvoda. Vrlo je također bitno da svoj brak zbog razvoda ne vidite kao potpuni promašaj, nego kao legitimnu soluciju za neke bračne i obiteljske probleme koji su postali vrlo nezdravi i ne možete ih više tolerirati.

Postoji vrlo veliki broj provedenih istraživanja koji bi vam mogli pomoći da prebrodite ovo teško i stresno razdoblje vašeg života. Unatoč svim pričama o teškom periodu nakon razvoda, postoji bezbroj razloga i načina koji će vam pomoći da se prilagodite i normalno funkcionirate, te da što prije okrenete novu stranicu u svom životu.

 

Prihvatite činjenicu da je vaš brak završio

Trebate prihvatiti činjenicu da više niste vjenčani za vašeg bivšeg supružnika. Vrijeme je da stvorite novi identitet koji nije usko vezan za vašeg bivšeg partnera. Ako nastavite živjeti u prošlosti i razmišljate samo o prošlim danima to  nikako neće biti dobro po vas i vaše zdravlje. Kada shvatite da je gotovo i da nema povratka, biti će vam puno lakše krenuti dalje i stvoriti si novi život.

Pokušajte imati „funkcionalnu“ vezu s bivšim partnerom

Nakon rastave braka svakako treba proći malo vremena da dođete sebi od šoka i stresa koji je uzrokovan razvodom braka. Nakon što se priberete, ako nije bilo fizičkog i psihičkog zlostavljanaj trebate se pomiriti s bivšim supružnikom. Došlo je vrijeme da oprostite. No svakako trebate jasno podijeliti ulogu roditelja od uloge supruge. Sada je pravo vrijeme da postavite neke granice, jer ste prepušteni sami sebi, ne morate više nikome odgovarati.

Uzmite vremena da prebolite vašeg supruga

Slobodno si uzmite vremena koliko vam je potrebno da u potpunosti prebolite svog bivšeg supruga i da možete krenuti dalje. Na kraju ovog procesa prebolijevanja treba doći faza prihvaćanja. Svakako imajte na umu da nema potrebe da sebe okrivljavate za rastavu braka, da se osjećate krivim ili ljutim. Time ćete samo naštetiti sebi, a od toga neće biti previše koristi.

Okrenite novo poglavlje u svom životu, prepustite se uživanju i radite ono što vas ispunjava. Možda je sad pravo vrijeme da se počnete baviti aktivnije sportom ili se upišete na neki tečaj crtanja. Pronađite ono što vas čini sretnom i potpuno se posvetite tome.

J.B.

Komentari