Žene preferiraju feminizirane muškarce

Znanstvena istraživanja polako uklanjaju predrasude o muško – ženskim odnosima. Tako prema najnovijim...

Feminizirani muškarciZnanstvena istraživanja polako uklanjaju predrasude o muško – ženskim odnosima. Tako prema najnovijim spoznajama žene ne doživljavaju muškarce koji u svom izgledu iskazuju "muškost" kao prikladne partnere za dugotrajne veze. Psiholozi sa sveučilišta St. Andrews u Durhamu su ustanovili baš suprotno, pa tako muškarci s feminiziranim crtama lica imaju status puno pouzdanijih partnera koji nisu skloni varanju.

Kako bi to dokazali znanstvenici su testirali preko 400 žena i muškaraca. Ispitanicima su pokazivali različite slike s muškim licima i nakon toga ih tražili da procjene njihovu muškost ili feminiziranost, te da predvide karakterne crte, pristup seksu i sposobnost da budu dobri roditelji. Muškarci s izrazito muškim crtama lica, kao što su uglata vilica, veći nos i manje oči, su klasificirani kao značajno dominantniji, manje vjerni, lošiji roditelji, te neskloni izražavanju emocija.

S druge strane, muškarci koji su izgledali više feminizirano (imali finije crte lica, punije usne, veće oči i tanje obrve) su prepoznati kako puno poželjniji partneri. Znanstvenici su kasnije istakli kako su rezultati ovog novog istraživanja u skladu s onima dobivenim u prošlosti, te kako će oni pomoći unapređivanju dosadašnjih spoznaja o evolucijskoj biologiji, plodnosti i genetici, te pomoći boljem razumijevanju na planu psihologije odnosa.

Također su napomenuli kako su u pravu žene koje kažu kako "knjigu treba procijeniti prema njezinim koricama". Većina njih pri upoznavanju s muškarcima vjeruje svojim prvim dojmovima koji su zasnovani prvenstveno na izgledu druge osobe. Zbog toga će za kratke ljubavne avanture žene prednost davati takozvanim mucho tipovima, dok će za brak i imanje djece u pravilu izabirati one feminizirane i osjećajnije. Takav pristup u osnovi je vrlo logičan i u skladu sa zakonima borbe za opstanak.
 

Komentari