Što nakon prekida?

Tuga koju donosi prekid ljubavne veze oda davnih vremena je služila kao inspiracija za stvaranje brojnih umjetničkih dijela.

Tuga koju donosi prekid ljubavne veze oda davnih vremena je služila kao inspiracija za stvaranje brojnih umjetničkih dijela. Slomljena srca uobičajeni su motiv istovremeno vrhunske literature i jeftinih ljubića. Ništa gore nego izgubiti kontakt s osobom koju smo beskonačno voljeli.

No, istraživanja provedena na Sveučilištu Northwestern pokazuju da ljubavnici nakon prekida, pogotovo koji su bili „ludo zaljubljeni“, vrlo brzo dolaze k sebi i vraćaju se normalnom životu. Drugim riječima, većina ispitanika se prilikom testiranja izjasnila kako su nakon prekidanja veze osjećali puno manju potresenost nego što su prije mislili.

Izgleda da je Shakespeare, ipak, malo pretjerao kad je pisao svoju dramu o Romeu i Juliji jer obični ludo zaljubljeni ljudi nakon gubitka ljubavi nisu ni blizu onog očaja kojeg je besmrtnim učinio veliki pisac. U svojoj ljubavnoj ekstazi oni u pravilu očekuju da će prekidom veze nastupiti smak svijeta, no kad se to jednom dogodi, svijet ostaje isti kao prije, a oni sami se vrlo brzo vraćaju u realnost. Razlog za to je što počinju uočavati određene blagodati koje im donosi činjenica što više nisu u vezi.

Prekid veze

Ispitanici su zaključili kako su nakon početne izbezumljenosti osjetili veliko olakšanje. Njihov društveni život se pojačavao, a pri tome su u pravilu sretali vrlo zanimljive nove ljude. Kako bi dokazali da i ljubav ima svoj rok trajanja, znanstvenici su tokom 38 tjedana redovito putem Interneta skupljali podatke od 16 muškaraca i 10 žena koji su nedavno prekinuli svoje ljubavne veze. Pri tome su paralelno procjenjivali i intenzitet svoje bivše veze. Premda se nitko od ispitanika nije izjasnio kako je prekidanje ljubavne veze nešto pozitivno, i sami znanstvenici su bili iznenađeni lakoćom kojom se sve događalo.

Komentari