Hormoni - na što sve utječu?

Hormoni su vrlo bitan kotačić u našem organizmu.

Hormoni često utječu na promjene raspoloženja, loš tonus mišića, te nemiran i isprekidan san. Gledano s druge strane, hormoni ne samo da utječu na poboljšanje kvalitete života, oni se također koriste za liječenje. Hormoni nam pokazuju da nismo strojevi i da se tako ne ponašamo.

Par dana prije pojavljivanje mjesečnice žene su često vrlo osjetljive. Ovo stanje se najčešće može okarakterizirati promjenama raspoloženja i plačljivosti, no ovo stanje ne potraje duže od par sati. Uzrok tomu je oscilacija hormona. U našem tijelu postoji par glavnih hormona.

Hormon rasta sudjeluje u rastu i razvoju osobe kroz djetinjstvo i adolescenciju. Stres pojača lučenje ovog hormona, također sudjeluje u metabolizmu, bjelančevina i masti.

Progesteron ili hormon majčinstva. Progesteron omogućuje pravilno gniježđenje oplođenog jajašca u maternici i potiče rast ploda. Progesteron također preuzima ulogu prirodnog sedativa prilikom trudnoće.

Prolaktin stvara mlijeko u dojkama nakon poroda. Prolaktin stvara novo mlijeko nakon svakog dojenja.

Estrogeni je zaslužan za rast dojki, početak ovulacije. Proizvode ga jajnici, no uz sve ovo estrogeni pomažu koži da bude glatka i meka, te ima povoljan učinak na kosti, raspored masnoća i kvalitetu kože.

Hormoni štitnjače utječu na sva tkiva u tijelu, te pospješuju rad mozga. Ovi hormoni se djelomično proizvode iz joda koji unosimo hranom.

Inzulin daje energiju. Ovaj hormon omogućuje ulazak glukoze iz krvi u stanicu, i tako nam osigurava proizvodnju dovoljne količine energije za sve dnevne obaveze.

Melatonin izlučuje epifiza tokom noći. Melatonin upravlja radom tjelesnih funkcija tijekom sna.

Hormone možemo nazvati trijumfom znanosti, jer pomažu stručnjacima u borbi s bolestima. Liječenje hormonima pomaže u nadomjesku prilikom pojave nedostataka u organizmu. Stoga hormoni su jedan od važnijih aspekata u našem organizmu, jer potiču rad i razvoj.

Komentari