Budite svježi cijeli dan

U ovim hladnim danima, vrlo je važno zadržati svježinu, jer se ne znojimo samo ljeti. Često je zastupljeno mišljenje da se znojimo samo kada nam je toplo. Zimi se znojimo jer organizam užurbano radi kako bi održao toplinu, te zbog velike količine odjeće koju odjenemo.

U ovim hladnim danima, vrlo je važno zadržati svježinu, jer se ne znojimo samo ljeti. Često je zastupljeno mišljenje da se znojimo samo kada nam je toplo. Zimi se znojimo jer organizam užurbano radi kako bi održao toplinu, te zbog velike količine odjeće koju odjenemo. Stoga je vrlo važno koristiti dobar dezodorans. Osim dobrog dezodoransa, važno je unositi preporučenu količinu vode kako bi vaše tijelo hidratizirali i iznutra.

Svjeza cijeli dan
Valery/Shutterstock.com

Tijekom dana dogodi se bezbroj situacija zbog kojih se pretjerano znojimo, i zbog toga gubimo svježinu, što definitivno utječe na naše raspoloženje. Svatko od nas se našao barem jednom u situaciji kad je počeo osjećati miris vlastitog znoja. Da bi smanjili neželjene mirise obavezno nanosite dezodorans na čistu i osšenu kožu.

U zadnje vrijeme sve više dezodoransa garantira svježinu preko cijelog dana. Dezodoransi dolaze u različitim oblicima, kao što je dezodorans u sticku, sa kuglicom, u kremi i sl.. Jedna od primarnih uloga znojenja je zaštita hidrolipidnog sustava koji sprječava dehidraciju kože. Stoga možemo zaključiti da je znojenje prirodan zaštitni čimbenik našeg organizma kojeg ne treba sprječavati, nego samo smanjiti njegove „nuspojave“.

Postoji više vrsta znojenja. U našem organizmu postoje različite vrste žlijezda znojnica. Najpoznatije su apokrine žlijezde koje postaju aktivne ulaskom u adolescenciju. Ove žlijezde se nalaze pod pazuhom, oko spolnih organa i na preponama. Rad ovih žlijezda potiču hormoni, a područja lučenja znoja je pogodno mjesto za širenje bakterija koje se nalaze na koži. Ove bakterije su uzrok neugodnog mirisa. U borbi sa ovim bakterijama potreban je dobar dezodorans. Na umu imajte da dezodorans ne smije sprječavati znojenje, on bi trebao biti regulator vlažnosti koji sprječava pojavu bakterija. Prilikom kupnje dezodoransa na umu imajte da on mora poštivati pH kože, da ne smije sadržavati alkohol, te da treba biti obogaćen hidratantnim sastojcima.

Komentari