Pexels/Pixabay

8 jednostavnih savjeta kako organizirati stvari u svom domu

Organizacijske navike je teško steći, no jednom kada ih usvojite nećete više ništa morati tražiti po svom domu

Što duže stanujete u vašoj kući ili stanu, moći ćete zamijetiti da vam se predmeti u vašem domu gomilaju. Vaš doći će izgledati pretrpano i tijesno ako nemate u sebi organizacijskog duha. Za tih nekoliko vrlo rijetkih osoba koji neće ni u jednom trenutku morati tražiti stvari po stanu ne trebaju organizacijski savjeti, no za ostale smo priredili članak u kojem ćemo vam objasniti kako si stvoriti organizacijske navike. Jednom kada usvojite navike neće više nikada morati tražiti ništa po svom domu. Trebate se držati jednog pravila koje glasi da sve u domu moja imati svoje mjesto.

Police za knjige

Police za knjige jako dobro dođu u svakom domu, u njih možete poslagati veliki broj knjiga i još k tomu daju toplinu prostoriji u kojoj se nalaze. No, police za knjige imaju još jednu prednost, osim knjiga u njoj možete naslagati časopise, fotografije, albume sa vama dragim slikama, neke vama drage kolekcije kao što su kolekcije školjki, umjetnine i neobične košare za sitnice. ako imate više polica, odredite dvije police za jednu vrstu predmeta kako bi ih što lakše mogli pronaći umjesto da morate pregledavati sve police. Ako je u blizini tih polica mali stol, na najbliže police stavite pribor za pisanje, kao što olovke, papir, spajalice i blokovi za pisanje.

Ukrasne košare

Košare su savršen dodatak za svaki doma, bilo da se radi o privremenom domu, tradicionalno ili moderno uređenom. Osim svojih dekorativnih svojstava, u košare možete pohraniti dosta predmeta. Ako ste vrlo kreativna osoba košare mogu biti sastavni dio vaše sobe. U košare možete pohraniti drvo za ogrijev, školjke, svježe voće ili pak bojice od vaše djece. Bez obzira na stil, ove šarmantni, a opet jeftini predmeti mogu vam poslužiti za skladištenje vrlo velikog broja korisnih predmeta u vašem domu.

Pohrana hrane

Kuhinja je srce svakog doma, barem tako kažu. Upravo zbog toga kuhinja je često pretrpana predmetima, hranom i svim ostalim potrepštinama. Kako bi sve uspjeli dobro organizirati morate iskoristiti različite posude za pohranu predmeta i hrane. Namirnice kao što su pahuljice, tjestenina, šećer, brašno, čaj i kava možete pohraniti u staklenke. Posude mogu varirati, od običnih plastičnih posuda pa sve do modernih staklenih, limenih ili keramičnih. Moderne posude ne samo da vam pomažu uskladištiti hranu, one također pridonose uređenju vašeg doma i služe kao dekoracija. Ako nemate puno prostora, možete na unutrašnjost kuhinjskih vrata ugraditi male police i u njih poslagati posude. No, ako imate prostora, nekoliko staklenki sa namirnicama, biljka i košara na polici će biti pun pogodak.

Centar za zabavu

Centar za zabavu je naš prozor prema svijetu, no ne samo to, uz sve dodatke koji idu s njime kao što je DVD player, konzole za video igre, kućno kino on također omogućava i sate zabave koje možete provesti sa svojom obitelji. Međutim, centar za zabavu također može biti u velikom neredu ako sve nije organizirano. Sve kablove trebate skupiti i spojiti sa trakicama ili kvačicama koje su dizajnirane za to, sve filmove poslagati i slično. Uz nekoliko dekorativnih dodataka, centar za zabavu može postati ponos vašeg dnevnog boravka, a isto tako osloboditi dosta prostora za pohranu drugih stvari. Još bi napomenuli da svi predmeti vezani za centar za zabavu trebaju imati svoje mjesto u blizini.

Struktura ormara

Ormar je glavna lokacija u kojem najčešće ima puno nereda i previše stvari. Uza sve odjevne predmete koji se nalaze u njemu, nije ni čudo što je tako. Sve to možete riješiti uz nekoliko ugrađenih ladica, polica na različitim visinama, dvije cijevi za vješalice, kuke na vratima ormara i slično. Ovaj posao možete prepustiti profesionalcu ili pak možete sami to napraviti uz malo kreativnosti i dobre volje.

Police za dokumente

Prije pojave računala, velika većina domova je bila opremljena sa stolom koji ima velike i duboke ladice u kojima su se nalazili svi važni dokumenti vezani uz to kućanstvo. Kako kupite novi proizvod, bilo da se radi o namještaju ili tehnici, dobit ćete garanciju i upute za to. Vrlo često se zna dogoditi da te upute i garanciju zagubimo, pa ih moramo tražiti. Kako vam se to nebi dogodilo, jedan ormarić ili polica mogu vrlo dobro doći. Kada ju ugradite sve fino posložite u ladice ili na police, te će vam uvijek sve biti na dohvat ruke.

Organiziranje predsoblja ili hodnika

Predsoblje ili hodnik je prvo mjesto koje vaši gosti vide kada ulaze u vaš dom. Imajući to na umu, vrlo je važno da bude organizirano i sređeno jer je to prvi dojam koji vaši gosti dobiju prilikom ulaska. U hodniku ne treba biti puno predmeta, stvari koji su vam neophodni, mali stol, možda koja polica, vješalica za kapute. Ovaj prostor uredite prema svome stilu, i vaši gosti će biti oduševljeni jednostavnošću i dobrom organizacijom. Ako je ovaj prostor pretrpan, to daje gostima loš osjećaj koji mogu prenijeti na ostatak druženja.

Inspirativni dizajn

Prilikom odabira namještaja budite jako kreativni. U zadnje vrijeme vrlo velik broj suvremenih dizajnera stvaraju predmete koji su vrlo moderni a opet funkcionalni. Pronađite nešto što vam se sviđa i za što smatrate da će biti funkcionalno u vašem domu. Neki od tih dijelova namještaja mogu biti dizajnirane tako da zadivljuju promatrača, ali s druge strane vama drage predmete ističu da vam ih je kasnije lakše pronaći. Sve što vam treba je malo mašte i možete urediti svoj dom da zapanji svakoga tko u njega uđe.

J.B.

Komentari