5 savjeta za zdravu kožu

Koža je osim mozga najsloženiji organ našeg tijela. Ona ima ulogu vanjskog omotača naših unutrašnjih organa. Da bi zaštitila i opravdala svoju ulogu ona mora biti zdrava, čvrsta, zategnuta i neoštećena.

Koža je osim mozga najsloženiji organ našeg tijela. Ona ima ulogu vanjskog omotača naših unutrašnjih organa. Da bi zaštitila i opravdala svoju ulogu ona mora biti zdrava, čvrsta, zategnuta i neoštećena. Iako koža ima svojstvo samoregeneracije ipak veće povrede na njoj mogu ugroziti naš organizam. Kako organizam stari tako se i promjene uočavaju na koži, te odnos između derme i epiderme obiluje manjim brojem stanica, koža je tanja, isušenija i jednostavno gubi na kvaliteti.

Spriječite starenje kože
Lana K/Shutterstock.com

Razloga ima mnogo: trudnoća, mršavljenje, starenje, stres… Postoji nekoliko načina da koži vratite njenu čvrstoću i zategnutost.

  • Ako nakon poroda imate još zaobljeni trbuh i neelastičnu kožu oko njega pomoći će masaža koja će vratiti tonus, čvrstoću - a time i poboljšati prokrvljenost, sintezu kolagena i elastina. Masažu koristite najmanje jednom tjedno tijekom mjesec dana.
  • Unosite hranom što više bjelančevina. Najviše ih ima u mesu, jajima, ribi i mliječnim proizvodima, dakle obogatite svoj jelovnik namirnicama koje imaju puno bjelančevina. Ne zaboravite redovito doručkovati i piti dosta tekućine jer za lijepu kožu važna je unutarnja hidratacija.
  • Ukoliko ste naglo i previše smršavili tada vam se volumen masnog tkiva jako smanjio i ostavio za posljedicu ovješenu kožu na trbuhu ili drugim dijelovima tijela. I u ovom slučaju pomaže masaža jer će derma dobiti veću prokrvljenost, a time i više kisika zato je preporučljiva i podvodna masaža jer će voda svojom masažom učvrstiti sve dijelove tijela naročito mišiće. Idealni su bazeni s podvodnom masažom uz nadzor stručnih osoba.
  • Koristite kreme i losione koji pomažu u čvrstoći kože. Ova sredstva sadrže sve neophodne sastojke koje su potrebne za njegu: vlažnost kože, aktivne tvari biljnog podrijetla ili morske komplekse, neka imaju i vitamin B5 koji potiče staničnu aktivnost, sredstva na bazi voćnih kiselina, odnosno AHA (alfa-hidroksi) kiseline, obnavljaju elasticitet tkiva, a neki sadrže retinal masne kiseline vitamine C i E tj. sprječavaju pojavu slobodnih radikala.
  • Najbolji način da se održi napetost kože i učvrsti mišićna masa je neka od sportskih aktivnost primjerena vašoj dobi, težini i građi tijela. Jedan od dobrog odabira kad se radi o tjelesnim aktivnostima je vožnja biciklom, naročito ako u suradnji s liječnikom odredite svoju tjelesnu kondiciju i prilagodite zahtjevima svog organizma.

Komentari