Zaštita kože od UV zračenja

U prošlosti, dok je ozonski omotač bio nešto deblji nego danas nije bila potreba za tolikom brigom i pažnjom pri izlaganju suncu, dok se danas obavezno pri izlaganju suncu, makar išli samo u grad na kavu, preporuča nanošenje losiona sa visokim zaštitnim faktorom.

U prošlosti, dok je ozonski omotač bio nešto deblji nego danas nije bila potreba za tolikom brigom i pažnjom pri izlaganju suncu, dok se danas obavezno pri izlaganju suncu, makar išli samo u grad na kavu preporuča nanošenje losiona sa visokim zaštitnim faktorom. Losion za sunčanje štiti vašu kožu od štetnog utjecaja ultraljubičastog zračenja, koje za posljedicu imaju opekline, preuranjeno starenje kože, pa čak i rak kože.

Zaštita kože od UV zraka
Elena Stepanova/Shutterstock.com

Ultraljubičasto zračenje može vašu kožu oštetiti za manje od 15 minuta. Ono što je još važno znati da se treba zaštitit i kad je sunce iza oblaka jer i tada može doći do crvenila i opeklina, jer zrake prolaze i kroz oblake, što dovodi do toga da svakodnevno moramo koristiti losione sa zaštitnim faktorom. Najmanji zaštitni faktor koji preporučaju dermatolozi je minimalno 20 SPF, te da sredstvo za zaštitu od sunca biramo prema boji puti – što je ten svjetliji preporuča se veći stupanj zaštite.

 

No nemaju svi losioni jednako djelovanje, stoga smo izdvojili nekoliko stvari na koje obratite pažnju:

  • Vrlo važno je i nanošenje losiona, premalo losiona može uzrokovati opekline.
  • Odaberite losion koji ima zaštitu od UVA (Ultraljubičasto A) i od UVB (Ultraljubičasto B), te zaštitni faktor najmanje 20.
  • Nanesite malo deblji sloj losiona, najmanje 30 minuta prije nego što izlazite na sunce. Nemojte zaboraviti uši, stopala i nos. Pazite da ne nanesete losion na oči i usta.
  • Nanosite losion svaka dva sata, pa čak i kad piše da je vodootporan, no ako se puno znojite ili ako ste plivali, taj razmak može biti i manji.

Nužno je nanositi zaštitna sredstva svaka 2-3 sata, a svima koji znaju da će na suncu provesti duži period preporuča se zaštitna odjeća s UV zaštitom. UV šeširi, kape i majice s UV zaštitom uz losione/kreme jedan su od najboljih načina zaštite od štetnih sunčevih zraka, te na taj način možete više vremena provesti na otvorenom.

Komentari