4 vrste namirnica koje bi trebali izbjegavati

Veliki broj ljudi zdravom prehranom smatra smanjen broj unosa kalorija. No istina je ta da nije bitno koliko jedete nego kvaliteta hrane koju jedete. Pod ovo se podrazumijeva da li je hrana proizvedena u skladu sa sigurnosnim mjerama.

Veliki broj ljudi zdravom prehranom smatra smanjen broj unosa kalorija. No istina je ta da nije bitno koliko jedete nego kvaliteta hrane koju jedete. Pod ovo se podrazumijeva da li je hrana proizvedena u skladu sa sigurnosnim mjerama. U nastavku pročitajte koju hranu treba izbjegavati u vrlo širokom luku.

Zdrave namirnice
Dmitriy Shironosov/Shutterstock.com

1. Kokice iz mikrovalne pećnice
Tvar kojom je obložena vrećica u kojoj se nalaze kokice sadržava perflorooktansku kiselinu (PFOA), supstanca koja se može povezati s više oblika bolesti. Kokice koje se pripremaju u mikrovalnoj pećnici doslovno su prepune loših masnoća i natrijem. Međutim, domaće kokice mogu biti vrlo zdrave, vjerovali vi to ili ne, stoga kad bude iduća filmska večer pripremite si domaće kokice i uživajte u ovoj zdravoj grickalici.

2. Gazirani sokovi
Veliki broj studija pokazuje da postoji direktna poveznica između gaziranih sokova i povećanom riziku obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti, raka, depresije, pretilosti, i svih loših bolesti. Ako mislite da su dijetalni sokovi nešto zdraviji, prevarili ste se.

3. Čips
Puno jakih korporacija koje proizvode čips u svoje proizvode stavlja nezamislive količine natrija i masnoća. Postoji podatak da jedna mala vrećica sadrži dovoljno masti koje unesemo u sebe preko cijelog dana. No nije samo hranjiva vrijednost upitna, čips također sadrži i akrilamide, koji nikako nisu dobri za naše tijelo.

4. Margarin
Da margarin nema umjetnih bojila u sebi, bio bi samo bezlična masa sivila. Sastav margarina prebogat trans masnim kiselinama. Ove supstance će zasigurno povećati razinu kolesterola u vašem tijelu. Zamjena za margarin može biti maslinovo ulje.

Komentari