Gadini/Pixabay

Vrućica kod djece

Vrućica je nešto s čime ćete se barem nekoliko puta susresti u roditeljstvu, saznajte što je vrućica, te kako se boriti s njom

 

Za vas smo danas priredili članak u kojem ćemo vam reći nešto više o vrućici kod djece. Vrućica je nešto s čime ćete se barem nekoliko puta susresti u roditeljstvu. Majke su nam slale pitanja o vrućici, a mi smo odlučili sastaviti članak tako da odgovorimo na ta pitanja.

Kako mogu odrediti ima li moje dijete vrućicu?

Poljubac ili dodir po čelu vašeg djeteta je uobičajena metoda određivanja vrućice. Ako osjetite da je djetetovo čelo toplije nego inače, vjerojatno ima vrućicu.

Vrućica je inače znak da se vaše tijelo bori sa raznim infekcijama. Nakon što ste osjetili da mu je čelo vruće, izmjerite mu temperaturu kako bi potvrdili svoje sumnje. Ako dijete ima temperaturu u što kraćem roku odvedite ga liječniku na pregled.

Većina liječnika i stručnjaka se slažu da je prosječna tjelesna temperatura između 36.1°C i 37.9°C. ako je rektalna temperatura 38°C ili višem vaše dijete ima vrućicu.

Kako mogu odrediti da li je temperatura mog djeteta opasna?

Određivanje temperature je jedini indikator da li je vrućica postala opasna. Vodeću ulogu u tome igra dob djeteta. Vrućica je opasnija kod beba koje nisu navršile tri mjeseca.

Ponašanje djeteta je također jedan od indikatora ozbiljnosti vrućice. Visoka temperatura koja ne smeta vašem djetetu da se igra ili normalno jede inače ne mora biti nešto pretjerano opasno.

Imajte na umu da temperatura naglo raste u kasnim poslijepodnevnim satima i ranoj večeri, te isto tako naglo opada oko ponoći i ranog jutra. Ovaj prirodni krug našeg unutarnjeg termostata objašnjava zašto liječnici primaju najviše poziva i pacijenata s temperaturom u kasnim poslijepodnevnim satima i ranoj večeri.

Kada trebam zvati liječnika?

Vi kao majka najbolje možete procijeniti kada je vaše dijete ozbiljno bolesno. Kada postanete zabrinuti, bez obzira kolika je temperatura vašeg djeteta, odmah kontaktirajte svog liječnika.

Opće smjernice za poziv liječniku su:

  • Ako vaše dijete nije još napunilo tri mjeseca, a tjelesna temperatura mu je 38°C ili viša, vrlo je važno da odmah nazovete liječnika ili odmah odete na hitni prijem. Beba u ovom razdoblju treba odmah na pregled da ne bi došlo do neke ozbiljnije infekcije ili bolesti.

  • Ako vaše dijete ima tri mjeseca i više, prilikom prisutno vrućice vrlo je važno da obratite pažnju kako izgleda i kako se ponaša. Ako vam se čini da je vaše dijete u redu i ako pije puno tekućine, nema potrebe da zovete liječnika osim u slučaju da je vrućica prisutna više od 24 sata ili je vrlo visoka. No u svakom slučaju obavijestite liječnika na prisutnost visoke temperature, a on bi vam mogao reći da ga odmah nazovete ako temperatura dosegne 38°C, bez obzira na simptome.

Dodatne smjernice

Liječnička komora i stručnjaci širom svijeta predlažu da pozovete liječnika ako dijete koje je staro između tri i šest mjeseci ima temperaturu od 38.3°C ili višu, koja je popraćena simptomima kao što je gubitak apetita, kašalj, znakovi bolova u uhu, neobična nervoza, pospanost, povraćanje i proljev.

Također bi trebali nazvati liječnika:

  • Ako je vaše dijete vrlo blijedo ili crveno, te mu rjeđe morate mijenjati pelene.

  • Ako zapazite iznenadni osip, koji može biti indikator vrlo opasnih problema ako se pojavi u kombinaciji sa vrućicom. Male, ljubičasto crvene mrljice koje ne pobijele ili postanu blijede nakon što ih stisnete, ili velike ljubičaste mrlje po tijelu mogu biti znak vrlo ozbiljne bakterijske infekcije koju treba što prije izliječiti.

  • Vaše dijete ima velike poteškoće s disanjem. Pod ovo se podrazumijevaju teški uzdasi ili brzo i plitko disanje. Ako mu očistite nos a ove se poteškoće nastave, to može biti znak da vaše dijete ima upalu pluća ili bronhitis.

  • Ako vam se vaše dijete čini bolesnim, a njegova tjelesna temperatura je niža od normalnih 36°C. Vrlo mlade bebe ponekad mogu imati sniženu tjelesnu temperaturu umjesto povišene ako su bolesne.

Što će liječnik učiniti?

Ako vaše dijete još nije napunilo tri mjeseca, vaš liječnik bi vam mogao reći da ga donesete u ordinaciju kako bi ga pregledao. Liječnik bi vam također mogao reći da djetetu ne dajete nikakav lijek za snižavanje temperature prije nego što mu on osobno izmjeri temperaturu.

Ako vaše dijete starije od tri mjeseca, a normalno mu dajte tekućine, te nema nikakvih drugih simptoma ozbiljnog oboljenja, liječnik bi vam mogao reći da sačekate 24 sata prije nego što ga donesete na pregled. Pošto je vrućica najčešće prvi simptom bolesti, postoji mogućnost da liječnik ne pronađe ništa značajno ako pregleda vaše dijete prerano.

Koliko god to vašem djetetu nelagodno bilo, liječnik može predložiti da mu date dječji paracetamol kako bi mu snizili temperaturu.

Bez obzira na to koliko je vaše dijete staro, ako ima simptome koji sugeriraju da je na pomoću ozbiljno oboljenje ili infekcija, vaš liječnik će vam reći da donesete dijete odmah na pregled ili da ga odvedete na hitni prijem.

Da li je bolje dozvoliti vrućici da se bori sa infekcijom ili ju pokušati skinuti?

Kako je vrućica obrambena reakcija vašeg tijela protiv bakterija i virusa, neki stručnjaci predlažu da visoka temperatura može pridonijeti da se bakterije i virusi uspješno uklone iz tijela. Bakterije i virusi preferiraju okolinu od oko 37°C. Vrućica također nalaže tijelu da proizvodi više bijelih krvnih zrnaca i antitijela kako bi se što bolje borile sa infekcijom. U drugu ruku, ako je tjelesna temperatura vašeg djeteta previsoka, bit će mu vrlo teško jesti, piti i spavati

Ako vrućica nema nikakvog utjecaja na ponašanje vašeg malog anđela, nema nikakve potrebe da mu dajete bilo kakve lijekove za snižavanje temperature. Ponudite mu da pije puno vašeg mlijeka ili dječje hrane kako bi izbjegli dehidraciju, te ni u jednom slučaju nemojte mu odjenuti previše i jako debelu stvari. Nemojte ga ni previše pokrivati kada spava.

Ako je tjelesna temperatura vašeg djeteta viša od normalne zbog dodatne odjeće ili sparnog dana, pomozite mu tako da uklonite višak odjeće i ostavite ga da se odmori ili igra u prostoriji sa normalnom temperaturom. Na ovaj način ćete mu sniziti temperaturu.

Koji lijekovi za snižavanje temperature su sigurni za moje dijete?

Ako vrućica uzrokuje nelagodu za vaše dijete i vaš liječnik kaže da je u redu, možete koristiti lijekove kao što su Paracetamol i Ibuprofen za djecu kako bi mu srušili visoku temperaturu. No na umu imajte da se Ibuprofen ne preporučuje za djecu mlađu od šest mjeseci, djecu koja su dehidrirala ili neprestano povraćaju.

Budite vrlo oprezni kada dajete lijek svom djetetu. Njegova težina će odrediti kolika mu je doza potreba. Uvijek koristite mjericu koju ćete pronaći u kutiji od lijekova kako bi dali svom djetetu točno određenu količinu koja mu je potrebna.

Ni u jednom slučaju nemojte svom djetetu davati više lijeka nego što vam je liječnik to preporučio. Na uputstvima također možete pronaći podatak koliko često djetetu smijete davati lijek. Nikad djetetu nemojte davati aspirin, jer aspirin izaziva loše nuspojave kod male djece.Prilikom davanja lijekova djetetu vrlo je važno da razgovarate s liječnikom prije toga, i da nikad nemojte davati lijekove na svoju ruku.

Koji su drugi načini da svom djetetu srušim temperaturu?

Možete pokušati sniziti temperaturu svom djetetu tako da ga okupate u mlakoj (ne prohladnoj ili hladnoj) vodi, ili ga pak otuširati u toploj vodi.

Nikad nemojte pokušati sniziti temperaturu svom djetetu alkoholnim oblozima. Utljavanje alkohola može dovesti do apsorpcije alkohola u krv kroz kožu. Alkohol ga također može ohladiti vrlo brzo, što na poslijetku može učiniti da temperatura bude još viša.

Što trebam učiniti ako moje dijete dobije iznenadni napad od visoke temperature?

Vrućica ponekad može kod beba i mlađe djece izazvati Febrilne konvulzije. one su najčešće kod djece stare između šest mjeseci i pet godina.

Dijete koje ima ovaj tip napada može izvrtati oči, sliniti ili povraćati. Njegovi udovi se mogu grčiti, a njegovo tijelo izvijati i grčiti. U većini slučajeva napadaji su bezopasni, no to ih ne čini manje strašnima u slučaju da vaše dijete dobije jedan.

Što učiniti ako se mom djetetu počne vraćati vrućica?

Lijekovi za snižavanje temperature mogu ju srušiti privremeno. Oni ne utječu na uzročnika infekcije, stoga se vašem djetetu može vraćati vrućica skroz dok ne izvaci uzročnika iz tijela. To izbacivanje uzročnika infekcije ne traje duže od dva tri dana.

Neke infekcije kao što je gripa mogu živjeti u vašem tijelu do sedam dana nakon pojave prvih simptoma. Ako vaše dijete prima antibiotike koji se bore sa bakterijskom infekcijom, temperatura će možda pasti za samo 48 sati nakon prve pojave.

Moje dijete ima vrućicu, no niti jedan drugi simptom. Zašto je to tako?

Kad dijete ima vrućicu koja nije popraćena sa simptomima kao što je curenje nosa, učestalo kašljanje, povraćanje ili proljevom otkrivanje pravog uzroka vrućice može biti vrlo teško i zahtjevno.

Postoji veliki broj virusnih infekcija koje se pojavljuju bez drugih simptoma. Neki, kao što je roseola mogu biti prisutne tri dana kod djeteta popraćene samo svjetlo ružičastim osipom po tijelu.

Puno opasnije infekcije, kao što su meningitis, infekcija urinarnog trakta ili bakterijama mogu također izazvati visoku vrućicu bez ikakvoga dodatnog simptoma. Ako vaše dijete ima temperaturu od 39°C ili više duže od 24 sata, odmah pozovite liječnika ili idite na hitni prijem, bez obzira na ostale simptome.

J.B.

Komentari