Gorilla/ŽK

Prehlade kod djece

Djeca su vrlo sklona prehladama zbog nerazvijenog imunološkog sustava, a dolaskom hladnijih dana počinje sezona prehlada i gripa

 

Dolaskom hladnijih dana počinje sezona prehlada i gripa. Djeca su vrlo sklona prehladama zbog nerazvijenog imunološkog sustava. Za vas smo danas priredili članak u kojem ćemo vam pokazati kako raspoznati prehladu od gripe ili alergije, kako ju liječiti te kako preventivno djelovati.

Zašto dolazi do prehlade

Jedan od glavnih razloga zašto su djeca vrlo često prehlađena je taj što njihov imunološki sustav još uvijek nije sazrio i počeo raditi kako treba. Zbog toga su djeca vrlo ranjiva na svakakve bolesti. Više od 200 različitih virusa mogu uzrokovati običnu prehladu, a vaše dijete kroz vrijeme razvija imunost na sve njih. Sjetite se svih prehlada koje ste imali u životu. Vaše će dijete morati imati isto toliko, pa čak i više, sve dok ne postane otporno na većinu virusa prehlade.

Kako vaše dijete odrasta i otkriva svijet oko sebe, vrlo vjerojatno će puno istraživati, svašta dodirivati, pa čak i lizati. Na ove načine je vrlo lako pokupiti virus rukama koje će kasnije staviti u usta, trljati nos ili oči. Virus će doći u doticaj sa vašim ustima, nosom i očima te neće trebati puno vremena da se raširi.

Vaše dijete se puno više puta razboli za vrijeme zime jer hladan zrak izvana i topao iz vašeg doma suši njegove nazalne membrane, i na taj način ga čine pogodnim tlom za razmnožavanje virusa prehlade. Vaše dijete provodi i više vremena u kući okružen drugim ljudima koji mu lako mogu prenijeti virus.

Vrlo veliki broj djece bude u prosjeku od šest do deset puta godišnje prehlađeno, dok kod djece koja idu u vrtić ta se brojka može popeti i do 12 puta godišnje. Odrasli s druge strane budu prehlađeni dva do četiri puta godišnje.

Kako mogu znati da li se radi o prehladi, a ne gripi ili nekoj drugoj bolesti, ili pak alegijama?

Ovo je vrlo teško raspoznati, i može biti vrlo zbunjujuće. Ako je vaše dijete prehlađeno može se dogoditi da vašem djetetu iz nosa curi prozirni sekret ili šmrklji. Ti šmrklji nakon nekog vremena mogu postati vrlo gusti, sive, zelene ili žute boje. Dijete također može neprestano kašljati ili imati malo povišenu tjelesnu temperaturu.

Ako vaše dijete ima vrućicu, pripazite na nju kako se tjelesna temperatura spušta. Ako se dijete igra ili jede normalno, tada je najvjerojatnije riječ o običnoj prehladi. Ako zamijetite da se vaše dijete ponaša bolesno, pa čak i kad temperatura padne, postoji velika mogućnost da se radi o nečem gorem od obične prehlade.

Gripa i druga ozbiljnija oboljenja najčešće naglo nastaju i obično su popraćeni proljevom i konstantnim povraćanjem. U drugu ruku, ako se kašalj pojavi prije temperature, vaše dijete zasigurno ima običnu prehladu.

Vodenaste oči, neprestano curenje nosa i konstantni svrab su znak alergija. Uz to možete računati na neprestano kihanje i svrabež po koži koje može trajati danima, tjednima, pa čak i mjesecima. Alergijsku reakciju možete prepoznati po neprestanom curenju prozirne tekućine koje može potrajati dugo, jer kada je dijete prehlađeno, nakon nekoliko dana, tekućina se počinje zgušnjavati, te promijeniti boju u žutu, sivu ili zelenu. Alergijske reakcije inače ne uzrokuju povišenu tjelesnu temperaturu i vrućicu kod djece.

Kako treba liječiti prehladu kod svog djeteta?

Niti jedan dosad poznat lijek neće ukloniti virus iz vašeg tijela, no vi možete pomoći vašem djetetu da se osjeća puno dolje i spriječiti daljnje pogoršanje infekcije tako da mu date da pije puno tekućine i dosta odmora. Djeci koja još nisu napunila četiri mjeseca, potrebno je nuditi dojku što više i dati mu dječju hranu kako nebo došlo do dehidracije. Nakon što vaše dijete napuni četiri mjeseca života, možete mu dati malo vode, a nakon što napuni šest mjeseci, on može bez problema početi piti sokove.

Pošto veliki broj djece ne može savladati vještinu puhanja dok ne napune četiri godine, za vas smo priredili nekoliko savjeta kako da pomognete svom djetetu i olakšate mu začepljenost nosa:

  • Koristite fiziološke otopine za bebe i usisavanje – postavite dijete na leđa i ukapajte mu u nosić malo fiziološke otopine specijalno napravljene za bebe kako bi mu pomogli da lakše diše. Fiziološka otopina za bebe razgrađuje i razrijeđuje šmrklje iz nosa. Nakon što ste to učinili, ako imate specijalan nastavak usisavača za pročišćavanje nosa, iskoristite ga. Iako ga se većina roditelja boji koristiti ovaj instrument, on je od velike pomoći kada se radi o pročišćavanju nosa. Ako vaše dijete ima problema sa hranjenjem zbog začepljenog nosa, pokušajte sa ovom taktikom otprilike 15 minuta prije dojenja. Nakon ovoga će vaše dijete moći disati dok jede i biti će mirno.

  • Nanesite malo melema oko vanjskog djela nozdrva – na ovaj način ćete umanjiti iritaciju. Liječnici preporučuju melem zbog njegovih blagih svojstava, no prije korištenja konzultirajte se sa liječnikom.

  • Neka u zraku bude dovoljno vlage – u specijaliziranim prodavaonicama možete pronaći ovlaživač zraka. Ako pak ne želite kupovati ovlaživač, odnesite svoje dijete u kupaonicu, pustite vrući vodu da curi, zatvorite vrata i sjedite u zamagljenoj kupaonici otprilike 15 minuta. Topla kupka će također imati jedna utjecaj na nos vašeg djeteta.

U ovom razdoblju je velika mogućnost da će vaše dijete puno lakše i mirnije spavati ako ga stavite u sjedalicu u vašem autu. Iako vam se ovo može činiti čudno, spavanje u polu uspravnom položaju pomaže mu da lakše diše dok spava, a i neće mu škoditi nekoliko sati sna na ovaj način. S druge strane, vodeći stručnjaci u ovom području smatraju da to ipak nije dobra ideja, jer djeca nebi trebala spavati u sjedalicama koje su elastične, ljuljačkama, pa čak ni vezana. Razlog tomu je što ovi proizvodi nisu dizajnirani za to i to može utjecati na fiziologiju djeteta.

Ovakvi proizvodi većinom imaju dodatne jastučiće koji nisu dobri za tijelo u razvoju, a druge strane, vezano dijete se može ugušiti ili pak ispasti iz sjedalice ako ga ne zavežete. Ako ste se već odlučili na ovu metodu, obavezno budite uz svoje dijete dokle god spava.

Ni u jednom slučaju nemojte koristiti jastuk ili neko drugo sredstvo koje može ispod djetetovih leđa stvoriti neravnu površinu. Razlog tomu leži u činjenici da se dijete može ugušiti. Nemojte također ništa stavljati ispod nogu kolijevke jer ju to može učiniti jako nestabilnom, i samim time ugroziti sigurnost vašeg malog anđela.

Da li je u redu dati djetetu lijekove bez recepta (OTC) za prehladu?

Mnogi stručnjaci i liječnici diljem svijeta napominju da u ovom razdoblju ni u kojem slučaju ne dajte djetetu koje specijalizirana osoba ili vaš osobni liječnik nije prepisao. Razlog tomu leži u činjenici da ovi lijekovi koji inače pomažu odraslima kod djece mlađe od šest godina mogu imati vrlo opasne nuspojave. Kada primijetite da se vaše dijete prehladilo, nazovite liječnika ili odite u ordinaciju te ga pitajte što mu smijete dati i što će mu pomoći.

Imajte na umu da lijekovi protiv kašlja i prehlade neće smanjiti vrijeme prehlade kod vašeg djeteta ili spriječiti daljnje infekcije kao što se infekcija uha ili infekcija sinusa.

Ako je vaše dijete grozničavo ili ima vrlo visoku temperaturu pitajte svog osobnog ili obiteljskog liječnika da vam prepiše paracetamol ili ibuprofen za djecu.

Niti u jednom slučaju nemojte djetetu dati aspirin je on može uzrokovati pojavu Reyeovog sindroma, rijetke no potencijalno fatalne bolesti.

Koje prirodne ili alternativne načine mogu koristiti da spriječim i olakšam simptome prehlade kod svog djeteta?

Dodavanjem nekoliko kapljica aromatskih ulja kao što je ulje mente, eukaliptusa ili bora u ovlaživač zraka ili kupku mogu pomoći vašem djetetu da mu nos bude malo manje začepljen. Ova ulja možete pronaći u prodavaonicama sa aromatičnim uljima. Ako je vaše dijete mlađe od šest mjeseci, možete mu dodati u kupku malo čaja od kamilice kako bi ga u potpunosti opustili.

Stručnjaci širom svijeta i liječnička komora savjetuju majkama da se prije korištenja bilo kakvih aromatičnih ulja prvo posavjetuju sa svojim osobnim liječnikom.

Kada trebam zvati doktora zbog prehlade?

Ako vaše dijete još nije napunilo tri mjeseca, liječnika trebate kontaktirati na prvi znak bolesti. Ovo je posebno odnosi u slučaju da vaše dijete ima tjelesnu temperaturu 38°C ili višu.

Liječnika također trebate kontaktirati ako zapazite iduće (bez obzira na njegovu dob):

  • Vrućica koja traje duže od dva dana uzastopce

  • Pogoršavanje kašlja, brzo disanje (više od 60 uzdisaja u minuti), teško disanje ili dahtanje. Ovi simptomi mogu biti znakovi prisutnosti upale pluća ili Respiratorni sincicijski virus (RSV). Ovo su uobičajene no potencijalno ozbiljne bolesti dišnog sustava, pogotovo za djecu koja još nisu napunila godinu dana.

  • Povlačenje ili trljanje uha, plakanje za vrijeme hranjenja ili plakanje bez razloga kada ga pokušavate staviti na spavanje. Svi ovi simptomi su znakovi prisutnosti infekcije u uhu.

  • Natečene ili suzne oči mogu indicirati da vaše dijete ima konjuktivis.

  • Neuobičajena uznemirenost, izrazita pospanost ili značajne promjene kod hranjenja i navika spavanja.

  • Stanje vašeg djeteta se pogoršava umjesto da se popravlja nakon pet do sedam dana, ili ako su simptomi prehlade prisutni i nakon 14 dana.

Postoji li nešto da smanjim broj prehlada koje moje dijete dobije?

Djeca su vrlo često prehlađena, i ne možete spriječiti baš svaku prehladu, no možete ih smanjiti na minimum tako da mu pomognete da ojača imunološki sustav i smanjite izloženost prehladama. Prije svega zamolite članove obitelji i prijatelje da prije nego što uzmu male bebe u naručje dobro operu ruke. Ovo je posebno važno kod novorođene djece koja su najosjetljivija na viruse. Kako vrijeme prolazi i imunološki sustav vašeg djeteta počne jačati i broj prehlada će se smanjiti.

Još jedna stvar koju možete učiniti jest da držite svoje dijete podalje od odraslih osoba i djece koja su bolesna. Oni će zasigurno razumjeti kad ih zamolite da odgode dolazak dok ne budu potpuno zdravi. Niti jedan vaš prijatelj ili član obitelji zasigurno ne želi izložiti vaše novo rođeno dijete zarazi.

Imajte na umu da djeca koja idu u vrtić su podložnija prehladi od one koja su doma, jer su djeca u vrtiću izložena virusu od druge djece i igrački na kojima se nalaze ti virusi i bakterije. Vrlo je važno da znate da teta u vrtiću koja se brine za vaše dijete redovito pere ruke i da je vrlo striktna po tom pitanju. I svakako nemojte nikad zaboraviti oprati svoje ruke. Ovo se pogotovo odnosi na vrijeme kada mijenjate djeci pelene i pripremate ruke. Iako često znamo zaboraviti na ovo, roditelji nesvjesno mogu zaraziti svoju djecu sa bakterijama i virusima. Pranje ruku će vam nakon nekog vremena ući u naviku, i primijetiti ćete kako je vaše dijete manje bolesno i prehlađeno. Samo jedna mala navika može spriječiti duge i besane noći i reducirati količinu stresa.

Imajte na umu također da vaše dijete treba veliku količinu tekućine kako bi njegov organizam pravilno radio i bio spreman na odbijanje različitih vrsta oboljenja, bilo da su one virusne ili bakterijske. To znači da djeca dok ne napune četiri mjeseca trebaju redovito sisati i trebate ima redovito davati dječju hranu (u slučaju da ne dojite). Na ovaj način će vaše dijete uz dovoljan unos fluida dobiti i razne hranjive tvari koje su im prijeko potrebne za normalan rast i razvoj tijela, pa tako i imunološkog sustava. Nakon ovog vremena možete polako davati svome djetetu malo vode s vremena na vrijeme, a kada dijete napuni šest mjeseci života, možete mu po prvi puta dati da okusi sok, vjerujemo da će uživati u njemu. Najbolji znak da vaše dijete ima dovoljno tekućine u svom tijelu je pet do šest promjena pelena dnevno.

Pasivno pušenje je jedan od najvećih uzročnika dišnih problema kod vaše djece i može biti uzročnik velikog broja bolesti. Bilo bi jako dobro da se ostavite cigareta u ovom razdoblju i da zamolite vaše prijatelje i obitelj da ne puše u blizini vašeg djeteta. Ako ste pak redoviti pušač, napravite nekoliko pauza za pušenje kada vaše dijete spava, no svakako operite ruke nakon toga. Djeca kojima su roditelji pušači imaju više puta godišnje prehladu, te njihove prehlade traju puno duže od one djece koji nisu izložene otrovnom dimu cigareta.

I na kraju bi vam htjeli savjetovati da dojite vaše dijete koliko god dugo možete. Stručnjaci smatraju da bi bilo najbolje dojiti do prvog rođena kako bi vaše dijete dobilo sve hranjive tvari koje su mu prijeko potrebne. Istraživanja su pokazala da djeca koja sisaju imaju manje puta godišnje prehladu i slične bolesti zbog velike količine antitijela koja dobiju prilikom hranjenja majčinim mlijekom, a koji jako puno pomažu u borbi sa bakterijama i virusima.

J.B.

Komentari