Savjeti kako poboljšati san

Naše tijelo je dizajnirano tako da treba odmor i spavanje kako bi lakše prebrodili dnevne napore i obaveze. Kad ne spavamo dovoljno i gomilamo posao, a samim time i stres, tijelo dovodimo do lošeg stanja. Kako bi izbjegli da nam se ovo dogodi, naše tijelo treba dobar neometan san i odmor.

Dan završite laganim ritmom

Na spavanje idite svaku večer u isto vrijeme. Stvorite si rutinu koje ćete se pridržavati prije nego legnete u krevet. Možda već sada imate nekakav raspored kojeg se pridržavate prije nego krenete na spavanje, a da toga niste ni svjesni. Rutina prije spavanja će dati vašem tijelu znak da je uskoro vrijeme za odmor, te će se ono počet opuštati, a vi ćete lakše zaspati. Stručnjaci preporučuju i lagane šetnje susjedstvom kako bi se opustili. Također možete i čitati nešto ugodno i opuštajuće, svakako izbjegavajte čitanje napetih romana. Možete si priuštiti toplu kupku ili pak malo meditiranje.

Stvorite sebi okruženje koje će vam pomoći da lakše zaspete

Vaša spavaća soba bi trebala biti mirna oaza u kojoj se osjećate najbolje. Učinite sve što je potrebno da bi imali udoban i neometan san. Eliminirajte bespotrebne izvore svjetla i buke koji bi mogli omesti vaš san. Ako je moguće, neka vam soba bude mjesto u kojem ćete samo spavati. Ako se budete pridržavali vaše tijelo će znati da kada uđete u ovu sobu idete spavati i odmoriti se.

Vježbajte malo

Važno je vježbati, a pod time mislimo izmoriti naše tijelo kako bi imali bolji san. Studije pokazuju da profesionalni sportaši ne trebaju više sna od drugih ljudi, no kod njih je zapažena veća koncentracija dubljeg sna. Izbjegavajte tjelovježbu nedugo prije nego što krenete spavati, ali ako vježbate preko dana sigurno ćete lakše i bolje spavati.

Povedite račun o pravilnom unosu hrane prije spavanja

Prije spavanja bi bilo najbolje da pojedete nešto lagano, pogotovo ako večerate kasno. Lakše ćete utonuti u san ako se hrana probavi do kraja prije nego što legnete u krevet. Zasitna i teška hrana prije spavanja će omesti vaš san te ćete se ujutro osjećati izmoreno. Izbjegavajte kavu, čaj ili gazirana pića koja sadrže kofein, pogotovo nakon 18 sati. Konzumacija šećera prije spavanja ometa san i sprječava da utonete u dubok san. Ako trebate poslasticu prije spavanja, šalica toplog mlijeka će sasvim dobro doći da se osladite.

Komentari