Zdravi i lijepi nokti

Njega ruku obuhvaća i same vrške prstiju, a uravnotežena prehrana i posebna njega pomoći će vam da...

Njega ruku obuhvaća i same vrške prstiju, a uravnotežena prehrana i posebna njega pomoći će vam da imate zdrave i glatke nokte. A zdravi nokti su čvrsti ali elastični, površina im je glatka i sjajna. Ako korijen noktiju dobiva dovoljno krvi, on je ružičast a bijeli se polumjesec jasno razaznaje. No kućanski i vrtni poslovi teško oštećuju nokte, pa se oko 20 posto žena žali da su im nokti lomljivi, što je znak da ne dobivaju dovoljno vitamina i vlage.

Nokti

Nemar - previše vode i sredstava za čišćenje -isušuje nokte, pa stoga uvijek kad mažete ruke stavite nešto kreme i na njih. Postoje i kreme i ulja za nokte koji sadrže vitamine A i E kao i bjelančevine koje vežu vlagu. Na tržištu su i kure s ampulama i kreme, što sadrže D-panthenol i hialuronsku kiselinu koji će vašim noktima pomoći da prime dovoljno vlage. Da bi bili otporniji pomoći će im učvršćivači noktiju koji sadrže kalcij. Jer nokti su najvećim dijelom sačinjeni od keratina koji sadrži i kalcij.

Pazite što jedete
Prigodom uređivanja noktiju nastojte ih uvijek brusiti u jednom smjeru, najbolje pješčanom turpijicom jer tada nokte nećete previše oštetiti. Kožicu oko noktiju nikad ne režite škaricama već je uklanjajte posebnim priborom (rašljasti nožić). Nikad ne upotrebljavajte skidač laka koji sadrži aceton, jer on noktima oduzima masnoću te ih čini krhkima. Bolji su skidači koji sadrže jojoba i bademovo ulje, a ima i lakova koji sadrže D-panthenol i jojoba ulje.

Hidratacija kože

Lomljivi nokti (baš kao i kosa bez sjaja) često su posljedica pogrešne prehrane, pa stoga nastojte uzimati jela koja sadrže vitamine B kompleksa, željezo, kalcij i cink. Možete se odlučiti i za kuru sa zemljom kremenjačom, želatinom ili biotinom, kožnim vitaminom. Valja imati strpljenja, jer uspjeh će se pokazati tek nakon pet mjeseci. Toliko, naime, traje da nokti izrastu od korijena do vrha.

U rijetkim slučajevima promjene na noktima mogu biti i znak nekih unutarnjih oboljenja, pa tako uzdužna udubljenja ukazuju na želučane poremećaje, a poprečne brazde javljaju se poslije strogih dijeta. Bijele mrlje koji puta ukazuju na manjak kalcija, a koji puta su posljedica pogrešaka pri manikiranju kad zrak uđe pod nokat.
 

Komentari