Zašto su poljupci važni?

Istraživanje provedeno na američkom sveučilištu u gradu Albany je pokazalo kako informacije koje se prenose...

Istraživanje provedeno na američkom sveučilištu u gradu Albany je pokazalo kako informacije koje se prenose preko poljupca mogu imati dalekosežne posljedice za ljubavni odnos, pa čak biti i glavni faktor prekidanja tog odnosa. U nedavno objavljenom tekstu ekipa znanstvenika iz Albanya otkriva da je veliki broj studenata osjetio privlačnost spram nekoga tek nakon što su se s njime po prvi puta poljubili.

Drugim riječima, unatoč tome što postoje različiti uzroci sklapanja romantičnih veza, tek je prvi poljubac ono nešto što potiče na konačnu odluku. Naravno da se i ovom prilikom muškarci razlikuju od žena. Muški pripadnici ljudskog roda najčešće ljube u svrhu poticanja na seksualni odnos, te kao znak pomirenja. Suprotno od njih, žene kroz poljupce uspostavljaju nove veze ili kontroliraju status postojeće.

Naime, žene preko poljubaca vrlo točno procjenjuju zaljubljenost i vjernost svojih partnera. Na uzorku od 1,041 studenata znanstvenici su pronašli samo petero njih koji se nikada u svom životu nisu strastveno ljubili, a čak dvjesto njih se je ljubilo s više od dvadeset partnera. Prema istoj studiji ljubljenje unutar ljubavnih veza je prisutno unutar nešto više od 90 posto sveukupnih ljudskih kultura. Slično se ponašaju i neke vrste životinja, poput na primjer čimpanza.

Zanimljivo je da žene poljupcima pridaju veliku važnost, tako da velika većina njih ne pristaje na seks bez prethodnog ljubljenja. Isto tak, prema istraživanjima, žene su zadovoljne seksualnim odnosom samo ukoliko je on uključivao ljubljenje prije, za vrijeme i poslije samog čina. S druge strane, muškarci su sasvim zadovoljni ukoliko imaju priliku prakticirati seks i bez ijednog poljupca. Oni su isto tako, za razliku od žena, spremni voditi ljubav i s onim partnericama koje se ne znaju dobro ljubiti.

Znanstvenici su još utvrdili kako pri ljubljenju veliku ulogu igra razmjena sline. Muška slina sadrži izmjerljivu količinu seksualnih hormona koji dovode do seksualne uzbuđenosti. Razmijeniti poljubac s nekima očigledno nije mala stvar jer on može imati dalekosežne posljedice. Zato pazite s kime se ljubite.

Zašto su poljupci važni

Komentari