Pripremite kožu za sunce - Beta karoten tablete

Koži možete pomoći da pri prvom susretu sa suncem što lakše podnese njegove štetne učinke i pokrene svoj...

Koži možete pomoći da pri prvom susretu sa suncem što lakše podnese njegove štetne učinke i pokrene svoj obrambeni mehanizam. Donedavno smo to uglavnom prepuštali slučaju i vremenu. Danas postoje učinkovita sredstva koja daju dobre rezultate i pomažu koži da brže potamni bez ikakve opasnosti od oštećenja. Postoje zaštitna sredstva biološkog podrijetla koja imaju učinak filtra tj. pasivne fizičke obrane, ali i vrlo učinkovite kemijske tvari. Cilj je do izlaska na sunce poboljšati samoobranu kože.

Oprezno s izlaganjem jakom suncu
Peter Kirillov/Shutterstock.com

Tablete beta karotena
Svi koji su isprobali učinak preventivnih kura (karotena) potvrđuju da koža tamni lakše i brže, a na vrlo svijetloj koži javlja se mnogo manje neželjenih reakcija (opekline, crvenilo). Objašnjenje je jednostavno: organizam opskrbljen dovoljnom količinom antio-ksidanata (karoten, vitamin E i C, selen i cink) te hidratantnim tvarima i masnim kiselinama mnogo je spremniji za susret sa suncem.

Dermatolozi preporučuju takvu pripremu, ali istodobno upozoravaju da još uvijek nije znanstveno dokazano da se time ubrzava funkcija melanocita. Karoten je dovoljno uzimati prema uputama mjesec dana prije početka sunčanja. Nema mjesta strahu od preopterećenja jetre jer se karoten pretvara u vitamin A samo kad tog vitamina tijelu nedostaje. U protivnom, tijelo izlučuje višak.

Komentari