Pozitivni učinci zelenog čaja na zdravlje i kožu

Još od davnine zeleni čaj se smatra prirodnim ljekovitim sredstvom. Nježno je zelenkaste boje, kiselkastog...

Još od davnine zeleni čaj se smatra prirodnim ljekovitim sredstvom. Nježno je zelenkaste boje, kiselkastog okusa, potiče pozitivne misli, ali ono što je najbitnije obnavlja cijelo tijelo. Nekada se zeleni čaj koristio isključivo u ljekovite svrhe, dok se posljednjih godina sve češće može naći kao sastojak kozmetičkih proizvoda.

Velik prednost zelenog čaja u odnosu na druge čajeve leži u tome što se zeleni čaj ne podvrgava fermentaciji, odnosno zadržava svoju prirodnu boju, te izvornu količinu vlage te prirodno bogatstvo vitamina i minerala.

Jedna od najvažnijih sastojaka zelenog čaja su polifenoli, koji imaju snažan antioksidacijski učinak pa neutraliziraju slobodne radikale koji su najveći uzročnici ubrzanog procesa starenja organizma.
U Japanu zeleni čaj zovu „čaj nad čajevima“ uz sva brojna pozitivna svojstva zelenog čaja Japanci su ga počeli upotrebljavati su svim oblicima, stavljaju ga čak i u čokoladu.

Kozmetička industrija je također prepoznala blagodati zelenog čaja pa rade kreme i losione protiv bora, kreme za zaštitu od sunca pa čak i paste za zube.

Nedavne studije su pokazale da zeleni čaj ima pozitivan učinak i na celulit, jer smanjuje apsorpciju masnoća i potiče površinsku cirkulaciju. Zeleni čaj u svom sastav sadrži i vitamine prijeko potrebne za elastičnost kože kao što su: vitamine C i E, te vitamine B (BI i B2).

Ukusni napitak može se piti u bilo koje doba dana ili večeri jer tein znatno blaže djeluje na mozak nego kofein.

Blagodati zelenog čaja

Komentari