Valua Vitaly/Shutterstock

Probudite uspavanu kožu

Sve što mi radimo utječe na nas, pa tako i na našu kožu - posebno na kožu lica.

Koža je najbolji pokazatelj našeg zdravlja. Koža lica najprije pokazuje umor, iscrpljenost, nedostatak sna i pomanjkanje vitamina ili minerala, koji su inače česta posljedica strogih dijeta. Kod mjesečnice dolazi do potrošnje željeza, što može dovesti do anemije ili slabokrvnosti koja se očituje bljedilom, krhkim noktima, ispadanjem kose i sličnim tegobama na koje se često žalimo upravo zimi.

Znakovi umora na koži lica vrlo su slični znakovima starenja, ali je razlika u tome što su znakovi umora prolazni. Rijetko je slučaj da se znakovi umora na koži očituju tijekom cijele godine. Koža ima prirodnu svojstvo da se obnavlja, pa postoji mogućnost njezine revitalizacije. Kroz godine ovaj prirodni mehanizam slabi i događa se da se lice odjednom promijeni, izgleda starije i umorno.

Prvi se znakovi pokazuju na tenu koji gubi prirodni sjaj uslijed nakupljanja odumrlih stanica na površini kože. Potom se javljaju vrećice ispod očiju i podočnjaci, kao posljedica usporenog toka krvi i limfe, zbog čega tijelo ne uspijeva izlučiti nakupljene štetne tvari. 

Kožu je osim iznutra potrebno nahraniti i izvana. Kozmetičke kreme bogate vitaminima i mineralima nahranit će vašu kožu, što će uz hranu bogatu vitaminima i mineralima istoj vratiti svježinu i sjaj. Energetski sastojci u kozmetičkim kremama imaju točno određeni učinak na kožu:

  • Željezo fiksira hemoglobin i daje zdraviji izgled koži;
  • Vitamini A i B sudjeluju u održavanju prirodnih funkcija stanica;
  • Kalcij poboljšava zaštitnu ulogu površinskog (rožnati sloj kože).

Ne pomognemo li koži u nadoknađivanju izgubljene hidratacije, prvi znakovi će biti vidljivi već od 30. godine života. Tada koža počinje brže stariti i gubi svjež izgled čim se pojave i najmanji znakovi umora. Ono što možete raditi svaki dan da kožu zaštitite od preuranjenog starenja je piti puno tekućine, koristiti hidratantne kreme i zaštitu od sunca, te se pravilno i zdravo hraniti.

L. K. 

Komentari