Rajčice za zdravlje i ljepotu

Rajčica osim što je jedno od povrća koje pripada kategoriji jela idealnih kod želje za smanjenjem kilograma ima i bezbroj drugih razloga zbog koji bi rajčicu trebalo jesti u većim količinama.

Rajčica za zdravlje i ljepotuRajčica osim što je jedno od povrća koje pripada kategoriji jela idealnih kod želje za smanjenjem kilograma ima i bezbroj drugih razloga zbog koji bi rajčicu trebalo jesti u većim količinama.

Dragocjene za održavanje vitke linije
Rajčice sadrže brojne korisne tvari, sačinjene su od 95% vode s visokom količinom hranjivih tvari, u svom sastavu imaju zanemarivu količinu šećera i masnoća. U 100 g rajčice ima samo 15 kcl.

Idealne su za međuobrok
Rajčice su ideale za međuobroke jer brzo daju osjećaj sitosti i pomažu tijelu da izbaci štetne tvari. Vitamini i minerali koji su sastavni dijelovi rajčice pomažu kod otklanjanja umora, potiču metabolizam, a kako imaju svojstvo diuretika pomažu tijelu da odbaci štetne tvari.

Rajčice su bogate vitaminom C
Rajčica srednje veličine sadrži više od pola preporučene dnevne doze C vitamina. Sadrži veliku količinu kalija, cinka, željeza, bakra, fosfora, magnezija, kroma, nikla i kobalta važnih za uravnotežene vitalne procese organizma.

Pomažu kod osjetljivih crijeva
Rajčice svojim kiselkastim okusom potiču lučenje probavnih sokova i pridonose boljoj iskoristivosti hranjivih tvari iz namirnica, i idealne su u prevenciji raka.

Rajčice su idealne u borbi protiv starenja
Vitamin A je već dugo pod povećalom zbog svog snažnog svojstva u borbi protiv starenja, a jedan je od sastavnih dijelova rajčice.

Pomaže pri tamnjenju kože
Sastavi iz rajčice, likopen dodaje se kremama i sredstvima za sunčanje jer potiče stvaranje melanina, dakle i tamnjenje, poboljšava vlažnost kože i sprječava stvaranje bora. Naravno da to ne znači da sredstvo za sunčanje zamijenite rajčicom.

Rajčice i u kozmetičkim proizvodima
Rajčice su bogate vitaminom B kojeg često možemo naći u kozmetičkim proizvodima, pogotovo za masnu kožu gdje pomažu u regulaciji viška masnoća.
 

Komentari