Komunikacija plesom

Ples je vrsta komunikacije prisutna od početaka ljudskog roda pa sve do danas. Ona prožima sve...

Ples je vrsta komunikacije prisutna od početaka ljudskog roda pa sve do danas. Ona prožima sve kulture i narode diljem Zemlje. Ples je u početku nastao iz ritualnih potreba, a do danas se razvio u umjetnost te je dio svakodnevne zabave i rekreacije. Umjetnički ples je ono što smatramo lijepim, uzvišenim, vrijednim divljenja.

Ljudsko tijelo je vrijedno divljenja i ono putem umjetničkog plesa dolazi do svog punog izražaja. Plesnu umjetnost upotpunjuju glazba, scenografija i kostimografija koje plesnim pokretima i koracima omogućuju da potpunije zabljesnu. A zašto uopće plesati? Plesom pokazujemo i potičemo svoje emocije, fizičku izdržljivost, svoje tijelo.

Tijelo komunicira sa prostorom i okolinom. Ples potiče na aktivnost cijelog tijela koje na taj način stvaraju hormone sreće i tako se odmah osjećamo bolje. Ali da bismo u potpunosti mogli uživati u plesu, potrebno ga je i razumjeti. Potrebno je razumjeti i ispravno naučiti položaje, pokrete tijela i korake. Kad naučimo ispravno koristiti sve to skupa i prepoznamo logiku toga, onda možemo i potpunije uživati.

Oni koji ne razumiju operu ne mogu niti uživati u njoj i često kažu da im je „bezveze“. Slično je sa svakom vrstom umjetnosti. Da bismo u nečem uživali, potrebno se potruditi i pokušati shvatiti, razumjeti i povezati komponente od kojih je sastavljeno. Da bismo uživali u slikarstvu, potrebno je doživjeti boje, linije, tehniku i slično.

Da bismo uživali u plesu potrebno je prepoznati emocije (boju plesa), linije (pokrete rukama, tijelom, koracima) i tehniku (stil, način izvođenja linija, odnosno pokreta). Plesom iskazujemo poštovanje prema samome sebi jer činimo nešto što nas veseli, čini sretnima, pomaže u boljoj formi i fizičkoj aktivnosti.

Stoga ukoliko dugo niste, zaplešite u ritmu omiljene muzike za ples! Tijelo će biti zahvalno, a dobro raspoloženje je zajamčeno!

Pripremila: Helena Vlahović
 

Komentari